Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill förbjuda tiggeri – får mothugg: ”Rasism driver fram tiggeriet”

Moderaterna är det enda partiet som kan lova ett tiggeriförbud i Södertälje.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Frågor och svar fortsätter att strömma in till lt.se/kandulova där vem som helst får ställa sin egen fråga till politikerna i såväl Södertälje, som Nykvarn och landstinget.

Signaturen Södertäljebo undrar om partierna i Södertälje kommun kan lova att minska tiggeriet utanför affärerna.

”Vi lovar att arbeta för ett förbud. Detta styrs idag nationellt och även där är vi för att förbjuda tiggeri. Fram till dess tittar vi gärna på andra kommunala lösningar som är på väg fram, senast nu "Eskilstunamodellen", om någon av dessa går att applicera även här”, skriver Moderaternas toppkandidat Alexander Rosenberg.

Alla andra partier utom Kristdemokraterna som inte har svarat på frågan säger nej. Sverigedemokraterna och Realistpartiet hänvisar till att det är en nationell fråga. Medan Socialdemokraterna skriver att "problemet med fattiga romer som tigger" ska lösas på EU-nivå.

”Nej, förbud är inte rätt väg att gå utan det vi behöver göra är att arbeta för sociala lösningar, kommunalt, nationellt och internationellt. Diskriminering och rasism driver fram tiggeriet”, skriver Centerpartiets gruppledare Tage Gripenstam.

Här kan du läsa alla partiers svar på frågan.

Gå in på www.lt.se/kandulova och skriv in den fråga du vill ha svar på.

Annons