Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderater följer destruktiv trend

I ett uppmärksammat utspel för ett par veckor sedan sade migrationsminister Tobias Billström (M) att han vill se ”volymerna” av invandringen minskade.

I och med det följer Moderaterna tidstrenden och ger allt för enkla svar på komplexa frågor.

”Om man har en översvämning hemma är den första åtgärden att stänga av kranen och det är precis det vi vill göra”, är en liknelse som Jimmie Åkesson (SD) ofta använder när han argumenterar för minskad invandring. Allegorin är effektiv, tydlig och lätt att förstå. Dock är parallellen till invandring fullkomligt felaktig.

Men i ett allt rappare medieklimat är det sällan det korrekta som efterfrågas, bara det är lätt att ta till sig. SD är mästare i grenen där en eliminering av den ständiga och enda syndabocken – invandraren – förs fram som universallösning oavsett problemformulering. Med denna logik framförs minskad invandring råda bot på allt från kriminalitet och nedmonterad välfärd till den ekonomiska krisen på kontinenten (komikergruppen Grotescos uppmärksammade melodi ”Bögarnas fel” skulle med ett enkelt ordbyte fungera utmärkt som soundtrack till partiets kommande valkampanj).

I kontrast till denna återkommande chimär blir det extra viktigt att stå upp för en mer komplex skildring av vår samtid. En beskrivning där vissa typer av invandring motiveras med nyttoargument, andra med solidaritet. Där begränsad invandring inte står i motsats till att hindra utvisningen av en nioårig svenskfödd pojke som levt hela sitt liv i Sverige. Där det är polisens arbete att verkställa utvisningar, men samtidigt fullkomligt oacceptabelt att de stoppar tunnelbaneresenärer för deras mörka hud och hår för att uppnå detta.

Billström kommenterade fallet med den nioåriga pojken med att det ”ligger på den enskilde att acceptera beslutet och resa hem frivilligt.” Som om Västeråssonen Hinoks situation var en fråga om att han inte tog ansvar nog.

Inom samma linje valde justitieminister Beatrice Ask (M) efter en lång tids tystnad att kommentera id-kontrollerna i tunnelbanan i jakten på papperslösa. Hon ser inte heller några behov av särskilda åtgärder, trots att regeringens egna experter menar att kontrollerna strider mot Europakonventionen.

Moderaterna bygger tydligt upp en linje inför valet nästa år. Det är olyckligt att den i så hög utsträckning är ett barn av sin tid.

Sverigesresurser.se

Amanda Björkman