Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat lämnar i protest efter dold idéskiss

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

Nu finns en ny idéskiss på bostäder intill Hökmossbadet. Men än är den inte offentlig.
– Hela frågan är osmakligt hanterad, säger Anders Wallenberg, som har lämnat Moderaterna i protest.

Planerna på bostäder på Älgbostad, området med en gammal gård precis intill populära Hökmossbadet i Nykvarn, fortsätter att sätta känslor i svang. Förra veckan, efter ett medlemsmöte i Moderaterna, fick Anders Wallenberg nog och sade upp sitt medlemskap i partiet. Han lämnar därmed sina politiska uppdrag, bland annat som ledamot i valnämnden. 

Anders Wallenberg är besviken på hur Älgbostadsfrågan har skötts. Han tycker att allmänheten har haft alltför dålig insyn. På medlemsmötet fick han och övriga veta att arkitekt Kjell Forshed har justerat sin tidigare idéskiss för Hökmossbadet och marken intill.

På den skiss som presenterades i somras, framtagen på uppdrag av kommunala Nykvarnsbostäder (Nybo), fanns 50-talet bostäder. Den nya versionen hade Nybos styrelse på sitt bord i onsdags.

Partimedlemmar bad att få den nya skissen per mejl – men där blev det nobben. Orsaken, enligt Anders Wallenberg, var en rädsla för att förslaget skulle läcka vidare.

– Man sade: ”Vi ska inte ha ut det till pressen. Då blir det bara debatt.” Men det är ju en jäkla inställning. Vad är det för sjukt i frågan om man inte vill att den når allmänheten? säger Anders Wallenberg.

– Jag tror att det måste ut till allmänheten att det här arbetet pågår.

Anders Wallenberg tycker att diskussionen för snabbt kom att handla om hur Älgbostad ska bebyggas – i stället borde frågan om området alls ska bebyggas ha ägnats mer tid. Om 20 år, säger han, lär det vara fullt av bostäder i omgivningarna.

– Då är det fantastiskt värdefullt att ha den här öppna ytan mot Yngern kvar.

– Det har också sagts att vi måste sälja tomter för att få tillbaka pengarna som marken köptes för. Men man kan också säga att det är en investering att spara området för framtida generationer.

Anders Wallenberg bor bara ett stenkast bort och har anklagats för att vara jävig. Men att han bor i trakten kan inte diskvalificera honom från att delta i debatten, tycker han.

– Jag blir egentligen inte störd av eventuell ny bebyggelse. Jag talar inte främst i egen sak.

Lembit Vilidu, ordförande för Moderaterna i Nykvarn, tycker att Anders Wallenbergs avhopp är överilat.

– Inget är bestämt än. Vi för en diskussion.

– Jag tycker inte att något döljs – allt kommer ut till allmänheten.

Vill ni ha debatt?

– Jo, när det finns ett förslag att diskutera. Självklart. Vi vill inte diskutera en halvsanning, säger Lembit Vilidu, som ännu inte har sett den nya idéskissen.

Det nya förslaget innehåller ungefär lika många bostäder som det tidigare – samt ett äldreboende. Eftersom bostäderna nu är mindre går det ändå inte åt mer mark till bebyggelse. Idéskissen blir offentlig när Nybos styrelseprotokoll är justerat, enligt ordförande Runar Andersson (NP).

– Då får du se vad vi har tänkt oss. Det är inget vi tänker undanhålla, säger han till LT.

Mathias Jonsson 08-550 921 45 [email protected]