Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilföretag fick rätt – fel säga nej till mast

Det fanns inga skäl att säga nej till bygglov för en mobilmast i centrala Nykvarn. Nu måste processen tas om – men då ska fler närboende höras.

I somras sade bygg- och miljönämnden nej till bygglov för en mobilmast på höjden mellan Rapphönsvägen, Tjusarstigen och Mejselvägen i Nykvarn. Sökanden, Tele 2:s och Telenors mobilnätsföretag, överklagade till länsstyrelsen, som efter att ha besökt platsen nu har kommit fram till att det inte fanns skäl för kommunen att säga nej till den 36 meter höga masten.

Hela processen ska nu tas om. Men, säger länsstyrelsen, då måste fler närboende underrättas. Flera av de som hörde av sig i första rundan vill inte ha en mast i natur som är både lekplats och promenadstråk.

– Det finns många master redan – till och med en som man ser från området. Dessa måste kunna utnyttjas. Annars finns mycket plats där det inte bor folk, mot Mörby till exempel, säger en närboende.

Anna Bergström på Nykvarns kommun säger att hon till att börja med avvaktar tills hon vet om någon överklagar länsstyrelsens beslut. Om inte påbörjas handläggningen än en gång.

Kan nämnden över huvud taget säga nej en gång till?

– Det är teoretiskt möjligt att fatta samma beslut igen.

Enligt sökanden är det, för att minimera ingreppet, möjligt att byta ut den stagade masten mot ett ostagat torn.

Läs mer: Nya förslag om mobilmast

"Därför bör vi få bygga masten"

Nej till mobilmast i centrala Nykvarn

Nya mobilmaster oroar närboende