Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilerna som ledde polisen till de åtalade

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Här är den brända ”hajfenan” som ledde polisen in på spåret. I de förbrända resterna av mopeder och mordvapen fanns ett par sönderbrända telefoner – en av dem var mycket ovanlig.

Mördarna lämnade Ronna centrum strax efter klockan 02.15 på stulna mopeder medan bröderna Yaacoub och Eddie Moussa låg ihjälskjutna på Oasens golv. Några minuter senare höjde sig höga eldsflammor från en gång- och cykelväg cirka 700 meter därifrån. Mopederna och vapnen förstördes i elden medan gärningsmännen försvann i natten.

Men i brandhärden hittade polisens tekniker två sönderbrända mobiltelefoner. Efter ett digert analysarbete konstaterades att den ena var resterna av en så kallad ”hajfena” – en äldre Ericssonmodell som har en hajfenslik antenn.

Efter avancerad efterforsking misstänker polisen att telefonen tillhör en 21-åring med koppling till Södertäljenätverket.

Ett av försvarssidan ifrågasatt vittne har även pekat ut den 21-årige ”hajfensmannen” tillsammans med tre andra i en röd Volvo som han säger sig ha sett minuterna före morden i Ronna centrum. I bilen har kriminaltekniker hittat tändstiftspartiklar som överensstämmer med ammunition som bröderna sköts med.

Alla fyra utpekade greps den 2 november 2010 misstänkta för medhjälp till mord – de var de första som greps misstänkta för dubbelmordet. Enligt polisen var ”hajfenan” ett viktigt fynd i utredningens inledningsskede.

– Tillsammans med de två mopedstölderna var fyndet av ”hajfenan” det som gjorde att vi kom de misstänkta gärningsmännen på spåren, säger Thomas Nordström.

Under häktestiden har 21-åringen mått mycket dåligt. Enligt en förhörsrapport ska han ha erkänt att han skjutsade runt andra för att stjäla mopeder dagarna före morden. Enligt häktesvakterna ska han då ha sagt: ”Jag ska sluta att ställa upp för dem”.

Men det förnekade han i rätten på onsdagen. Hans förklaring var att han mådde mycket dåligt under tiden i häktet.

– Jag hade inget ombud och hade en förhörsledare som var fruktansvärt jobbig, säger 21-åringen, som säger att han slängt sin ”hajfena” i en container några veckor efter morden.