Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkaffären som fick ge plats för konferenshotell

En gatubild från 1960, eller i varje fall året därpå, kan vi visa denna dag 55 år senare. Vi kan då lägga märke till att området har förändrats en hel del.

Ska man vara uppriktig, vilket nästan alltid är en dygd, kan man konstatera att det mesta har förändrats – i varje fall fram till S:ta Ragnhildsgatan.

Låt oss börja i bildens vänstra kant där trädgården till Lindbergs pensionat vid den tiden var ganska vildvuxen. Över Sylgränden låg en byggnad på en hög sockel med en ganska magnifik veranda i två våningar. Man kan inte se det på bilden men där fanns ett mindre, ganska öppet bergsparti innan nästa hus. Det innehöll en mjölkaffär som även sålde en del matvaror. Pojken mitt i bild är för oss okänd, likaså den unga damen på trottoaren. De bara fanns där när bilden togs.

Åter till bilden: efter mjölkaffären gick en ganska brant trappa upp till turisthotellet Skogshöjd som tidigare var pensionat, Södertäljes största. Där mjölkaffären låg och fram till S:ta Ragnhildsgatan, kom senare Skogshöjd att byggas ut till ett stort konferenshotell. På östra sidan om Täppgatan ser vi ett ganska stort bostadshus i trä som låg i fonden av Sylgränden. Den gränden vidgades betydligt när man byggde nytt och gränden bytte namn till Källgatan. Om vi följer Täppgatan så för- ändrades även den östra sidan ganska mycket.

Namnet Täppgatan motsvarade tidigare den bebyggelse som fanns i området men har numera knappast något kvar av den typen.