Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missen avslöjar Scanias hemliga planer

Scania vill bygga en pampig paviljong vid Saltskogsfjärden, men bygglovsansökan avslöjar företagets hemliga plan.

Scania har lämnat in en ansökan om bygglov för en ny paviljong vid Saltskogsfjärden. Det är området söder om Saltskogsfjärden, i folkmun Scaniasjön, mellan vattnet och trafikplatsen vid E20 där det förut låg en tennisanläggning och nu finns en tillfällig parkering, som ska utnyttjas.

I bygglovsansökan beskriver Scania behovet av en provisorisk paviljong av tre anledningar. Dels för att Marcus Wallenbergs-hallen byggs om. Dels för firandet av Scania 125 år, men också ”lansering av fordon” enligt bygglovsansökan. Det blir pressevent i augusti och till sist kundevent september-november.

– Jag har egentligen ingen kommentar till vad som skrivits i en bygglovsansökan, mer än att vi planerar stort firande av 125-årsjubileet, och produktvisningar ingår alltid då kunder besöker Scania, säger presschefen Hans-Åke Danielsson om LT:s uppgifter om paviljongen, samt att anledningen ska vara lansering av nya fordon.

Eftersom Scania inte vill prata lansering är det svårt att veta om det handlar om en ny motor, en ny buss – eller, som det verkar med tanke på att man bygger en stor ny presentationshall – en helt ny lastbil.

Senast Scania lanserade en ny lastbil var 2004 då R-serien presenterades.

– Vi behöver ha en ny paviljong för att vi bygger om Marcus Wallenberghallen, svarar Danielsson på frågan varför företaget bygger en ny provisorisk hall.

Stadsbyggnadsnämnden har alltså att ta ställning till ett delikat ärende vid nästa möte. Ska Scania få provisoriskt bygglov för en utställningshall på två våningar (12 meter hög) med byggnadsarea på 3 200 (80x40) kvadratmeter?

Åtgärden strider mot detaljplanen med avseende på att paviljongen placeras på mark som inte får bebyggas och som ska vårdas och bevaras. Samhällsbyggnadskontoret bedömer dock att ett tidsbegränsat bygglov kan beviljas fram till och med 30 juni 2018.

– Det är klart att det hade blivit väsentligt mer knepigt att bevilja bygglov där om det varit en fast byggnad, ja snarast omöjligt. Men ett tillfälligt och tidsbestämt bygglov passar ju bra, kommenterar stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S).