Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministerns löften vid Södertäljebesöket

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic var på besök i Södertälje under måndagen, hon besökte Morabergs studiecenter och SFA-medicin.

LT var på plats vid ministerbesöket på SFA-medicin och pratade med några av de läkare som läser på utbildningen.

– Vi vill att utbildningen ska gå snabbt, vi är färdigutbildade läkare och läser den här utbildningen för att prata bättre svenska. Samtidigt måste utbildningen få ta lite tid, för att vi ska lära oss språket och bli en del av det svenska samhället, säger Fahad Abdi, läkare från Kenya.

Ett av samtalsämnena med Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic var om frustrationen över den tid som det innebär att bli klar med utbildningen. Det finns bara två examineringstillfällen för läkarna per år, vilket kan göra att examen drar ut på tiden.

– Det kan vara frustrerande, men 18 månader är egentligen inte så lång tid. Här får vi lära oss yrkessvenska, det är jättebra, säger Mohamed Gedi, läkare från Somalia.

Möjligheten att effektivisera utbildningen och öppna den på fler orter, var något som flera av studenterna tog upp med ministern.

– Men utbildningen är fantastisk, jag trivs jättebra. Det är fantastiskt att få lära sig svenska och att börja känna att Sverige är hemma, säger Aynure Abdullu, läkare från Kina.

Att komma till Sverige i dag som färdigutbildad läkare eller tandläkare innebär sammanlagt åtminstone fyra års studier för att lära sig språket, men ibland tar det längre tid, det vanligaste är att det tar sex år.

– Jag har egna erfarenheter av att det tar långt tid att bli yrkesverksam i Sverige. Det tog tio år för min morbror att få jobba som läkare, så ni ska veta att det ändå har blivit snabbare, säger Aida Hadzialic.

Hon säger att målet är att fler skolor ska kunna erbjuda liknande utbildningar.

– Men vi har haft enorm press på oss och har inte hunnit nå den kapaciteten som krävs för att utveckla skolor i samma takt som flyktingar har kommit hit, säger Aida Hadzialic.

Någon frågar om rimligheten att det ska ta så lång tid att få beslut om sin läkarlegitimation från socialstyrelsen.

– De hinner inte med. Vi arbetar på att anställa fler på socialstyrelsen, för att få fart på processen. Det är ju tyvärr därför som vi har fått införa en mer restriktiv flyktingpolitik. Jag önskar att jag kunde säga att det fanns en lösning, men det kommer nog att ta tid även i framtiden, vi jobbar för att korta ner tiderna, säger Aida Hadzialic.

Hon betonar att språket är nyckeln till arbete och att svenskan som språk är den viktigaste länken till att integreras i det svenska samhället.

– Vi ska bygga ut vuxenutbildningen med kraft, för att alla ska få en chans att lära sig svenska. Alla ska med.