Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministerbesök i stan

Handelsministern besökte Södertälje i går för att hitta framtidsjobben.
– Jag har rest runt ute i världen med svenska företag en tid, nu är det dags att leta och stötta svenska företag som vill satsa på export, sa Ewa Björling (M).

Med start i Södertälje ska handelsministern besöka ytterligare ett 40-tal orter i landet för att leta reda på framtidsjobben.

– Jag kommer att besöka både stora och små företag, men det känns viktigt att besöka och stötta entreprenörer, gärna unga och kosmopoliter, säger hon.

”Kosmopolit” är vad handelsministern kallar nyinflyttade till Sverige. Termen betyder världsmedborgare. Ewa Björling använder sig gärna av ett räkneexempel där en ökning av andelen utlandsfödda med cirka 12 000 personer leder till en ökning av exporten med hela sju miljarder kronor.

På frågan om den uträkningen går att applicera på Södertälje, som har cirka 24 000 utlandsfödda, svarar hon:

– På sätt och vis. Men inte exakt, det handlar om ökningen. Min stab ser invandringen som positiv. Av svenskfödda startar en av tio nytt företag, bland utlandsfödda gör en av fem det, säger hon och tittar ut över gågatan.

– Mitt jobb är att se hur vi kan öka exporten, och just utlandsfödda har drivkraft, språk, kunnande och nätverk för att göra affärer utomlands, fortsätter hon.

Handelsministerns besök i Södertälje innehöll ett studiebesök på Astra Zeneca. Inte för att hitta nya entreprenörer, utan för att studera två viktiga exportgrenar, hälso- och sjukvård och miljö.