Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister kräver mer av kommunen

Artikel 74 av 158
Val 2014
Visa alla artiklar

Varför byggs det inte mer? Den frågan stod i centrum när bostadsministern Stefan Attefall (KD) och Veronica Palm (S) debatterade i Södertälje under torsdagen.

Annons

Framför ett 30-tal människor, varav en stor del var Södertäljes egna Socialdemokrater och Kristdemokrater, klev Veronica Palm och Stefan Attefall upp på scenen på Politikertorget.

Frågan om bostadsbristen och hur denna förhindras i framtiden var temat för debatten.

Det behövs fler bostäder och ett förenklat regelverk för planprocesserna – så långt är de båda politikerna överens. Men åsikterna om tillvägagångssättet skiljer sig åt.

Mycket hänger på kommunerna, menar Stefan Attefall, som vill se Södertäljes kommunpolitiker ta större initiativ i frågan.

– Kommunerna kan attrahera byggherrar, se till att det finns mark och att det byggs billiga bostäder. Jag kan inte säga att Södertälje hör till de bättre kommunerna där, säger han.

– Kommunen har stort ansvar. Men jag tycker att de tidsramar som gäller för kommunens handläggning i en planprocess även borde gälla staten. Lite slarvigt är det att som bostadsminister lagstifta enkom mot kommunerna utan att ta eget ansvar, svarar Veronica Palm.