Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister kräver mer av kommunen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Varför byggs det inte mer? Den frågan stod i centrum när bostadsministern Stefan Attefall (KD) och Veronica Palm (S) debatterade i Södertälje under torsdagen.

Framför ett 30-tal människor, varav en stor del var Södertäljes egna Socialdemokrater och Kristdemokrater, klev Veronica Palm och Stefan Attefall upp på scenen på Politikertorget.

Frågan om bostadsbristen och hur denna förhindras i framtiden var temat för debatten.

Det behövs fler bostäder och ett förenklat regelverk för planprocesserna – så långt är de båda politikerna överens. Men åsikterna om tillvägagångssättet skiljer sig åt.

Mycket hänger på kommunerna, menar Stefan Attefall, som vill se Södertäljes kommunpolitiker ta större initiativ i frågan.

– Kommunerna kan attrahera byggherrar, se till att det finns mark och att det byggs billiga bostäder. Jag kan inte säga att Södertälje hör till de bättre kommunerna där, säger han.

– Kommunen har stort ansvar. Men jag tycker att de tidsramar som gäller för kommunens handläggning i en planprocess även borde gälla staten. Lite slarvigt är det att som bostadsminister lagstifta enkom mot kommunerna utan att ta eget ansvar, svarar Veronica Palm.