Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister klippte band i Hölö

Den nya kretsloppsanläggningen på Nackunga gård i Hölö invigdes under fredagen. Miljöminister Lena Ek (C) klippte bandet inför ögonen på lantbruksjournalister från hela världen.

– Här i området finns många små sjöar med dålig ekologisk status, mestadels på grund av övergödning. Och det påverkar också den redan övergödda Östersjön, sa Lena Ek (C).

Den första tankbilen lossade det första avloppsvattnet så att ministern och de många tillresta journalisterna fick se hur det går till. Upp emot 30 utländska lantbruksjournalister var med på invigningen, som en del i en internationell kongress som just nu hålls i Sverige.

Projektet har varit ett samarbete mellan ägaren Telge nät och LRF Mälardalen. Enligt projektledaren Anna Calo är anläggningen i full drift i månadsskiftet. Och hon tror att kapaciteten på 500–700 tankar kommer öka.

– Den kommer vara fullförsörjd redan från start men vi strävar efter att ta emot så näringsrikt vatten som möjligt och kommer då kunna ta emot mer.

Lantbrukaren Jan-Christer ”Tummen” Carlsson på Nackunga gård var glad över att komma i gång med driften och siade om att fler kommer att anläggas.

– Jag tror inte det dröjer länge. Det finns redan ett stort intresse både nationellt och internationellt.