Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre känd vy över innergårdarna

En lite urfrätt färgbild visar ett inte helt vanligt perspektiv över kvarteret Tratten med S:ta Ragnhilds kyrka som mittpunkt i bilden.

Annons

I bildens högra kant kan vi se Jovisgatan och husen som ligger utmed denna. Denna höga utsiktspunkt gör att vi kan se gårdsinteriörerna, i alla fall delar av dem.

I bildens vänstra kant finns de lummiga träden till Turingelunden.

Tittar man noga alldeles intill vänstra bildkanten går det att urskilja tornet till Metodistkyrkan. Den kyrkliga byggnaden revs dock under 1960-talets senare del.

Låter vi blicken glida åt motsatt håll upptäcker vi Läroverket och en av dåvarande Lasarettets byggnader.

I dag skulle man inte kunna se Gamla läroverket, nuvarande Täljegymnasiet, på detta sätt eftersom ett modernt och nytt hus har byggts framför läroanstalten.

Gårdsinteriörerna i kvarteret Tratten är för de flesta rätt okända. Den enda, lite mera publika, är den som finns till Kafé Tratten. Under sommartid är det en oas med dubbla ingångar – en genom kaféet från Storgatan, en från Kaplansgatan.