Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre känd vy över innergårdarna

En lite urfrätt färgbild visar ett inte helt vanligt perspektiv över kvarteret Tratten med S:ta Ragnhilds kyrka som mittpunkt i bilden.

I bildens högra kant kan vi se Jovisgatan och husen som ligger utmed denna. Denna höga utsiktspunkt gör att vi kan se gårdsinteriörerna, i alla fall delar av dem.

I bildens vänstra kant finns de lummiga träden till Turingelunden.

Tittar man noga alldeles intill vänstra bildkanten går det att urskilja tornet till Metodistkyrkan. Den kyrkliga byggnaden revs dock under 1960-talets senare del.

Låter vi blicken glida åt motsatt håll upptäcker vi Läroverket och en av dåvarande Lasarettets byggnader.

I dag skulle man inte kunna se Gamla läroverket, nuvarande Täljegymnasiet, på detta sätt eftersom ett modernt och nytt hus har byggts framför läroanstalten.

Gårdsinteriörerna i kvarteret Tratten är för de flesta rätt okända. Den enda, lite mera publika, är den som finns till Kafé Tratten. Under sommartid är det en oas med dubbla ingångar – en genom kaféet från Storgatan, en från Kaplansgatan.