Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min uppmaning till alla mammor: Läs ”Halvan”-böckerna för era döttrar

Förra veckan kom den nya boken om Halvan ut - Halvan och långtradaren. Arne Norlin och Jonas Burman har testat den nya Scanialastbilen och gjort en barnbok, fullspäckad med fakta och härliga bilder. LT var naturligtvis på plats när författarparet hade releasepartaj för Scaniaanställda i Markus Wallenberghallen.

Men - jag gjorde en sorglig upptäckt när jag skulle lägga ut jobbet på en reporter. Halvan har funnits sedan 1995, böckerna har sålts i två miljoner exemplar. Det finns ett 15-tal och alla handlar om olika fordon.

Reportergruppen - den dagen något decimerad - bestod bara av mammor och pappor till döttrar. Ingen hade läst Halvan för sina barn.

Jag blev lätt upprörd och tänkte att det här kan ju inte stämma. Jag gick ut till sälj- och marknadsavdelningen, samma visa där. Alla mammor och pappor till flickor - nej, Halvan, menar du Helan och Halvan? Men föräldrarna till pojkar de visste så klart.

– Ja, Halvan och brandbilen! Och polisbilen, de läste jag för grabbarna, sa mamman till sönerna strax över 20.

– Min son fick nyligen Halvan och polisbilen av morfar, vi har läst den tusen gånger, sa mamman till 5-åringen.

Är det alltså fortfarande så stereotypt? Böcker om fordon läses för pojkar, böcker om prinsessor för flickor? Hade vi inte kommit längre?

Halvan och ambulansen handlar om en kvinna som föder barn och som får hjälp av ambulanspersonalen. Samtidigt får man veta hur en ambulans ser ut, vilka hjälpmedel som finns i den. På vilket sätt lämpar den sig bara för pojkar? Halvan och tåget handlar om X2000, åker flickor aldrig tåg? Halvan och färjan handlar om en familjekryssning. Tar ni aldrig med era döttrar på Ålandskryssen? Eller är flickor så ointresserade av rymden att Halvan och rymdfärjan känns helt fel? Nej, skulle inte tro det.

Det finns naturligtvis en massa andra böcker än just Halvan om olika fordon men när jag pratar med kollegorna och vännerna är det lika illa. Jag hoppas verkligen att min lilla undersökning i min vänkrets inte är applicerbar överallt men en viss oro känner jag.

Vi är ju så bra på så mycket annat när det gäller jämlikhet. Jag har läst såväl Godnattsagor för rebelltjejer som Nelly Rapp för min son, gett honom barbiedockor och blev sjukt stolt när han på förskolans maskerad valde att vara ängel.

Så kom igen nu mammor, läs nu och lär era döttrar allt om Scanias R 730. Visste du till exempel att 730 står för hästkrafterna? Och att en människa har en halv hästkraft.