Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milsvida skillnader i barns villkor

I Sverige finns ett antal bostadsområden där förutsättningarna alldeles för ofta är mycket svåra. Flera av dessa finns i Södertälje.

Trångboddhet, långvarig arbetslöshet och fattigdom tenderar att öka i dessa områden, särskilt under tider då flyktingmottagandet i Sverige är högt och många nya familjer flyttar in hos andra familjer som fortfarande försöker ta sig in i svenska samhället.

Dessa bostadsområden i Södertälje har de tio senaste åren tagit emot ungefär 20 procent av alla flyktingar som kommit till Stockholms län. Nykvarn som jämförelse har tagit emot 0,2 procent och Danderyd 0,5 procent. Så ser det ut bland annat på grund av den så kallade EBO-lagen.

När barn växer upp med olika förutsättningar är det samhällets ansvar och jämna ut barnens chanser till bra utbildning och god hälsa. I Södertälje möter vi detta genom att fördela resurser så att skolor där många av eleverna behöver extra stöd får mer resurser än de skolor där de flesta barn har det som alla barn borde få ha det.

I somras lades barnavårdscentralen, BVC, i Hovsjö ned. Förklaringarna var att ”det är svårt att få tag på personal” och ”föräldrarna väljer bort”. Jag kallade det beslutet ofattbart. Man övergav ett område där många inte har kunskap om sina möjligheter och där ett oerhört viktigt uppsökeri nu inte sker. Det är mycket som är svårare i Hovsjö än i Danderyd och för varje förebyggande verksamhet som lämnar blir det allt svårare. Samhällsansvaret och de konsekvenser det får när det brister går inte att kommunicera bort.

Nu har barnavårdcentralen i Lina hage aviserat nedläggning för att ”vårdbehovet är tungt i området och ersättningsnivåerna inte matchar detta”. Detta argument är lite lättare att förstå.

Den styrande landstingsalliansens ansvar är att ge rimliga förutsättningar för vem det än är som utövar verksamhet i områden som är tuffare. Det är plågsamt att veta att ett företag som driver barnavårdscentral i Djursholm får samma schablonersättning som den som driver verksamhet i Lina hage.

Nedläggningarna i Hovsjö och Lina är ett hårt slag mot hela den förebyggande barnhälsovården i Södertälje. Två av sex BVC försvinner inom loppet av ett år.

I områden som Hovsjö och Lina är behovet av samverkan mellan nyblivna föräldrar och det offentliga samhället som allra störst. För ett barn som inte får någonting gratis – som har kraftigt ökad sannolikhet att växa upp ohälsosamt – kan barnhälsovården ha avgörande betydelse. I de här områdena kan nära och tillgänglig hälsovård göra skillnad.

När varken landstingets egen verksamhet eller privata utförare anser sig ha rätt förutsättningar att bedriva barnhälsovård i den här typen av områden är tyvärr den enda slutsatsen jag kan dra att politiken som förs motverkar en jämlik vård.

Alliansen i Stockholms läns landsting behöver snabbt ändra sin inställning och ta det fördelningspolitiska ansvar man har, nämligen att ge likvärdig vård till alla i Stockholms län. Vi gör stora ansträngningar inom våra ansvarsområden för att jämna ut de stora skillnader i förutsättningar som finns mellan barn i vår kommun. Det är hög tid att landstingsalliansen gör detsamma när det gäller länet. Att överge de platser där man behövs som mest borde inte vara ett alternativ.

Vården i länet behöver bli mer jämlik och rättvist fördelad. Det gör ont att se hur alliansen i landstinget fattar beslut som går åt motsatt håll. Vårdvalssystemet skulle vara till för patienterna och inte innebära att verksamheter försvinner från områden som är svårare och än andra.

kommunstyrelsens ordförande

Boel Godner (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel