Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet sticker ut hakan

Med vårstormars steg närmar sig dagen D. Dagen då täckelset faller och oppositionen ska visa upp en enad rödgrön fasad är blott en månad bort.
Då hugger Miljöpartiet.

I dess förslag till valmanifest finns en rad punkter som går på tvärs med samarbetspartierna – och som ibland ligger i linje med Alliansregeringens politik.

Återigen för Miljöpartiet fram den idé som Alliansen gick till val på, men som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) inte lyckats omsätta i politik – det ytterst

rimliga i att arbetslöshetsförsäkringen ska vara allmän och omfatta alla. Där säger Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tvärt nej.

Dessutom föreslår Miljöpartiet att momsen sänks från 25 till 12 procent för tjänsteföretag inom en rad branscher – som exempel tar partiet hårklippning och restaurangbesök. Det är exakt detsamma som Maud Olofsson, näringsminister, deklarerat att Centerpartiet tänker driva i budgetförhandlingarna med regeringen.

Så här sa Olofsson i sitt tal under Centerpartiets kommundagar i Göteborg i februari: ”I restaurangbranschen finns det väldigt många ungdomar som har sitt första jobb. Tänk om vi kunde ta ner momsen från 25 procent till 12 procent. Tänk så mycket vi skulle göra för jobbtillväxten”.

För Centerpartiet är det en självklar fortsättning på den satsning på att sänka hushållens kostnader att köpa vita tjänster – som rut- och rot-avdragen innebär.

Att Miljöpartiet tänker i liknande jobbstimulerande banor är bra. Men MP har målat in sig i ett rödgrönt hörn, när partiet tillsammans med S och V, sagt nej till att tjänster i hemmet ska kosta mindre (om de utförs av främst kvinnor), eftersom de inte vill ge subventioner till ”de rika”.

Dilemmat för Miljöpartiet är givet: Hur kommer det att ställa sig till de högavlönade som går på restaurang eller till frisersalongen? Särskilt om servitören eller frisören är en kvinna?

I ett längre perspektiv vore en generellt lägre momssats på tjänster – från fönsterputsning och cykelreparationer till kafébesök och datainstallationer – det mål politiken bör sträva mot.

Ju fler som känner sig ha råd att betala vitt för tjänster, desto bättre för samhällsekonomin.

Men Miljöpartiet vore inte Miljöpartiet om man inte också fortsätter att driva på i det väl inkörda ledighetsspåret. Att under valåret 2010, när den bärande frågan blir jobb och sysselsättning, driva på för att på nytt införa ett friår är modigt. Men dumt.

Försöket under regeringen Göran Persson gav oss facit.

Lyckligtvis sågade den tilltänkta samarbetspartnern Thomas Östros (S) friårsflummet under gårdagen: ”Som socialdemokrat tycker jag inte alls om friår, det ger inte fler jobb”. Sverige behöver fler – inte färre – som jobbar.

Miljöpartiet är loket i det rödgröna bygget. I opinionsmätningarna har partiet nästan dubblerat stöd jämfört med valresultatet på 5,2 procent. Socialdemokratena och Vänsterpartiet däremot ligger kvar på samma nivå.

Valmanifestet visar att opinionsvindarna har gett Miljöpartiet råg i ryggen. Men prövningarnas tid är inte över, det är nu de börjar.

Det är först när den rödgröna trions olika förslag har jämkats samman som vi får se om medvinden ger resultat även i oppositionens gemensamma politk.