Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet rustar för strid

Gustav Fridolin red i går ut till asylrättens försvar. Han vill ha ryggen fri nästa gång MP blir överkört av S.

Annons

Två och en halv månad har gått sedan regeringen lanserade sitt paket med migrationspolitiska åtgärder – som gick långt utöver det som sex partier hade enats om i migrationsöverenskommelsen några veckor tidigare.

Bland annat infördes tillfälliga uppehållstillstånd för alla, inklusive barn och barnfamiljer, rätten till familjeåterförening begränsades och id-kontroller på all kollektivtrafik – vilket i praktiken omöjliggör för de flesta ensamkommande barn att använda sin rätt att söka asyl i Sverige, då de ofta kommer från länder där system med pass eller annan identifikation inte fungerar.

Regeringens uttalade mål var att färre skyddssökande ska söka asyl i Sverige, regeringen vill lägga Sverige på EU:s miniminivå.

Det är ingen hemlighet Miljöpartiet har skakats om i sina grundvalar genom att ställa sig bakom denna flyktinguppgörelse.

Partiet blev duktigt överkört av Socialdemokraterna – inför öppen ridå.

Direkt efter att förslagen presenterats konstaterade språkröret Åsa Romson (MP) att gränsen är nådd för vad Miljöpartiet kan gå med på och det andra språkröret, Gustav Fridolin (MP), sa kort och gott att ”Det är skit”.

Sedan dess har några av deras socialdemokratiska regeringskollegor gjort utspel som antyder att regeringen är redo att skruva åt tumskruvarna ytterligare mot flyktingar.

Bland andra har såväl justitieminister Morgan Johansson (S) som finansminister Magdalena Andersson (S), efter Migrationsverkets senaste prognos i förra veckan, att det kan komma förslag på fler åtgärder om det kommer fler än 70 000 asylsökande under året.

Det är mot den bakgrunden intressant att höra vad Gustav Fridolin sa till Sveriges radio i går: ”Jag är trygg med att jag sitter i en regering med Miljöpartiet och Socialdemokraterna som i varje läge är beredd att försvara asylrätten”.

Visst, det låter som ett skämt när hans regering redan infört åtgärder som inskränker rätten att söka asyl.

Men låt gå för det.

Enligt Fridolin ska inte regeringen presentera fler förslag som gör det ännu svårare för asylsökande att komma till Sverige.

Gustav Fridolin tar strid. Utspelet är inget annat än en kraftfull markering mot sina regeringskollegor från S. Men också en signal inåt till sina egna partikamrater.

En påminnelse om att det som var skit i november är fortfarande skit. Några nya ännu mer restriktiva åtgärder kommer inte miljöpartisterna att acceptera. Stefan Löfven ska inte kunna köra över partiet på nytt.

Man kan naturligtvis se utspelet som att Fridolin målar in sig i ett hörn. Vill S skärpa reglerna ytterligare har MP hädanefter inget annat val än att lämna regeringen.

Man kan också se det från andra hållet, som att Fridolin öppnar en bakdörr och ställer Löfven inför ett ultimativt val: att behålla MP i regeringen eller vinka adjö i dörröppningen.