Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet önskar alla en hållbar god jul

Julen är en tid för eftertanke och omtanke. Vi firar ofta med julgran, mat och julklappar och vill gärna unna oss det lilla extra.

Miljöpartiet de gröna i Södertälje har plockat fram några tips på hur du kan fira denna högtid hållbart, för efter firandet blir det ofta en del rester kvar.

Köp Kravmärkt eller ekologisk julskinka. De Kravmärkta och många av de ekologiska grisarna får bejaka sitt naturliga beteende genom att beta och böka i jorden under sommaren, de kan gå ut året om och svalka sig i gyttjebad och lever därmed ett mycket gladare liv. De äter ekologiskt foder och behandlas inte förebyggande med antibiotika, utan bara när de är sjuka.

Denna mörka, kyliga årstid är det mysigt att tända ljus. Numera finns ett större utbud av värmeljusbehållare gjorda på soja eller återvunnen plast, som går att fylla på med nytt stearin och återanvända. Välj stearin, avstå från paraffin. Vid förbränning av paraffin avges exempelvis ämnena toluen och bensen till omgivningen, som kopplas till både cancer och astma. Stearin är ett renare och bättre val.

Varje år säljs tre miljoner granar i Sverige. Av de framodlade granarna är de flesta besprutade med kemiska bekämpningsmedel. Det går i dag att köpa Kravmärkt julgran. Fråga försäljarna innan du väljer ut en fin gran.

Under julen vill vi ofta köpa fina klappar, som en bekräftelse på att vi bryr oss om varandra. Men tänk till innan du köper första bästa pryl. En upplevelse uppskattas ofta minst lika mycket som en sak. Varför inte skapa nya minnen tillsammans? Det är mysigt med kläder, tofflor och filtar. Men tyger som fleece avger mikroplaster till vårt vatten vid tvätt, som skadar våra fiskar. Försök därför att välja naturliga material som ull eller ekologisk bomull.

De Kravmärkta och många av de ekologiska grisarna får bejaka sitt naturliga beteende genom att beta och böka i jorden under sommaren

Årets julklapp är elcykeln. Miljöpartiet har drivit igenom en klimatsatsning i regeringens budget som innebär att du får 25 procent tillbaka när du köper elcykel. Det är naturligtvis fortfarande en ganska kostsam julklapp, men en som håller i många år och som kan minska antalet resor som sker med bil.

När det är svårt att hitta julklappar till någon som har allt kan det kännas värdefullt att skänka ett gåvobevis från en organisation. Det finns många som hjälper de mest behövande i världen eller som arbetar med att skydda vår natur.

Genom att tänka till lite extra på vad vi handlar kan vi tillsammans minska klimatpåverkan utan att dra ner på förväntningarna som hör julen till. Var vänlig mot dig själv, mot andra och mot klimatet.

En god jul önskar Miljöpartiet Södertälje!

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP)

kommunalråd och ordförande hållbarhetsutskottet

Patrik Waldenström (MP)

ordförande miljönämnden

Hanna Klingborg (MP)

ordförande Järna kommundelsnämnd

Nils Carlsson Lundbäck (MP)

ordförande arbetslivsnämnden

Emilia Pettersson (MP)

ordförande tekniska nämnden

Mats Pertoft (MP)

ordförande Telge inköp

Mats Greger (MP)

ordförande Telge återvinning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel