Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsatsningen har gett 37 jobb

Det kommunala bolaget Manpower Telge jobbstart har kostat miljoner under de nio månader det funnits. Men målen för hur många nyanlända som skulle få jobb har inte uppnåtts och nu höjs kritiska röster.

I februari i fjol bildades bolaget Manpower Telge jobbstart – ett samarbete mellan kommunen och bemanningsföretaget. Målet med bolaget var att halvera kommunens enorma bidragsberoende bland nyanlända flyktingar och långtidsarbetslösa. Detta genom jobb eller utbildning. Tanken var att under en tvåårsperiod ge 600 arbetslösa ett jobb.

Nio månader efter starten har Manpower Telge inte nått målen på jobb till minst 50 procent av de deltagande personerna. Endast 37 stycken har fått jobb.

Cecilia Ståhl, vd på Manpower Telge, medger med viss försiktighet att uppstarten av verksamheten gått trögt.

– Vi har haft en del barnsjukdomar som vi tvingats hantera. Men så är det med en nystartad verksamhet.

Men behövs ni verkligen? Arbetsförmedlingen gör ju redan det här jobbet.

– Vi jobbar inte med samma målgrupp, utan vi jobbar med de nyanlända som är längst bort från arbetsmarknaden, så vi behövs.

Arbetsförmedlingens chef i Södertälje, Ingela Andersson, vill inte tycka till om kommunens satsning på bemanningsföretaget.

– Jag lägger inga värderingar i om kommunen vill pröva den här metoden. Vi på Arbetsförmedlingen upphandlar också insatser av privata aktörer för olika grupper, säger hon.

Men andra är inte lika försiktiga.

– Kommunen slösar med skattebetalarnas pengar, de lägger många miljoner kronor på Manpower Telge när Arbetsförmedlingen redan finns och är gratis. Vad är det Lago håller på med? säger en anställd som sedan många år jobbat på arbetsförmedlingen i Södertälje.

I onsdagens papperstidning: Så mycket har Manpower Telge kostat. Dessutom träffar LT Ghassan Said som fortfarande  är arbetslös trots hjälp från Manpower Telge.