Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner satsas på Södertäljes värstingar

Socialkontoret och utbildningskontoret har ansökt om sex miljoner kronor ur kommunens sociala investeringsfond.Målet: att hjälpa ett 30-tal högstadiepojkar att inte hamna fel.

Det fanns 25 miljoner i den sociala investeringsfonden, och efter att i alla fall hälften av 12-miljonersprojektet med att starta familjecentral (-er) i Lina ser ut att genomföras är det nu dags för utbildningskontoret i samarbete med socialkontoret att ansöka ur fonden:

– Det är lite knöligt med ansökan, men det känns som om det här är ett bra projekt som kommer att antas. Och jag räknar med att det startar så snabbt som möjligt, kommenterar Peter Fredriksson, utbildningsdirektören.

Det handlar om att med riktade insatser (läs extra personal, lärare/fritidspedagoger/socionomer) få ett 30-tal killar i skolorna i Ronna, Wasa och Lina att hamna rätt igen.

– Det är omöjligt att se hur mycket man på sikt kan tjäna på detta, men vi vet att hamnar de här killarna utanför skolan blir det dyrt för samhället. De ska punktmarkeras intensivt av extrapersonal, och se till att de, trots sociala problem utanför skolan, ändå verkligen kommer dit och går vidare, förklarar Fredriksson.

Projektet ska identifiera cirka tio elever per skola (Wasa-, Ronna-, och Lina och läsår som alltså projektets resurser riktas mot.

– Vi vet vilka elever det handlar om, och ja, det handlar om pojkar på högstadiet, säger Peter Fredriksson.

I ansökan, som måste ha beräkningar på vad samhället vinner på satsningen på en femårsperiod, antas skolan tjäna in tre miljoner då eleverna lär behöva gå på gymnasiet kortare tid. Socialkontoret antar att metoden leder till att antalet placeringar inom socialtjänsten minskar med 600 000 kronor per år, alltså sammanlagt cirka 3 miljoner.

Ronna/Lina/Geneta är identifierat som ett av de mest utsatta områdena i Sverige, och det senaste halvåret har det kommit signalert om ökad orolighet på skolorna.

Målgruppen för investeringsfondens projekt är de ungdomar som har svårt att klara av elevrollen, som har låg närvaro, svaga resultat och som inte följer ordningsreglerna på skolorna. Många av dem riskerar att hamna i kriminalitet och utanförskap på sikt.

– Jag tycker att det är strålande att det kommit fram ytterligare en bra ansökning till sociala investeringsfonden, sa kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).