Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbidrag ska rädda sjön

Södertälje får 1,2 miljoner av länsstyrelsen för att utreda och förbättra Måsnaren som under en längre tid lidit av syrebrist. Något som i längden skulle kunna innebära att fisk i sjön börjar dö.

Annons

Utredningen om varför bristen uppstått beräknas enligt Karl-Axel Reimer, gruppchef på miljökontoret, vara klar under året. Därefter kommer de att undersöka vilka lämpliga åtgärder som ska tas.

– Det är en process där man får se vad det ena steget ger i nästa steg. Så man inte rusar igång och gör åtgärder som inte har önskad effekt.

Det finns flera tänkbara orsaker till varför syrebristen har uppstått. En av dem kan vara att det rinner in för mycket näring från omgivningen.

– Då kan man anlägga våtmarker som fångar näring på vägen, säger Karl-Axel Reimer.

Han menar också att utredningen och eventulla åtgärder är till nytta för Södertäljeborna.

– Måsnaren ligger tätortsnära, så den har ett högt rekreationsvärde. Därför är det bra att börja åtgärda sjöar som har sociala värden och inte bara rent biologiska. Man får mycket samhällsnytta för pengarna.