Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Damberg besökte Södertälje

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Som en möjlighetens arena visades Biovation Park upp för socialdemokratiska gruppledaren Mikael Damberg i går.
– Det finns en enorm potential här. Kul att så många företag kommit i gång.

Det drar ihop sig till val. Rikspolitiker kommer att ha vägarna förbi Södertälje. På måndagern gjorde Socialdemokraterna ett jobbpolitiskt utspel med Damberg och kommunal-rådet Boel Godner i samband med ett besök i AstraZenecas gamla lokaler där Biovation Park, med många småföretag, byggs upp.

Partiets övergripande mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020. Detta genom stabila offentliga finanser, men också genom investeringar i framtiden (infrastruktur, bostäder, forskning), ökad efterfrågan på arbetskraft (aktiv näringspolitik, samverkan, fokus på små och medelstora företag, samt utbilda för rätt kompetens (stärk matchningen, fungerande utbildningssystem).

– Jag har varit här många gånger. Jag kan en hel del om life science och anser att det är något vi bör satsa på.

På lokal nivå kommer cirka 280 nya platser inom yrkesvux, komvux och yrkeshögskolan komma Södertälje till del. Samt pengar för cirka 200 yrkesintroduktionsjobb i privat och offentlig sektor (via de 5,1 miljarder som avsätts på nationell nivå).

– På grund av regeringens misslyckade jobbpolitik har vi i Södertälje haft tuffa utmaningar och vi har tagit tuffa beslut när det gäller bland annat försörjningsstöd, kommenterade Boel Godner – som självklart välkomnade partiets utspel.

– Vi kommer att fokusera ännu mer på jobben i den här valrörelsen, och det tycker jag att Stefan Löfven visat. Det gjorde visserligen Alliansen också 2006, men arbetslösheten har bara ökat, sa Damberg (som alltså är Löfvens ersättare och partiets ledare i riksdagen) och visade upp osmickrande statistik för Alliansen.

– Vi i partiet anses väl kunna en del om stora företag och exportindustri, men vi vill visa att vi kan och intresserar oss för små och medelstoraföretag också, sa Damberg som också visade sig kunna en hel del om de komplicerade saker som forskas och produceras i Biovation Park.

Under besöket i de enorma lokalerna i Snäckviken, endast 15 procent är hittills uthyrt, fick den blivande ministern Damberg (?) och kommunalrådet Godner se små företag som flyttat in och etablerat sig i nischer som tangerar till det AstraZeneca sysslar med.

Malin Vågerö på Nanlogica visade en märklig glas-reaktor som fick Damberg att utropa: ”Som professor Baltazar!” och Christer Johansson på BiQ Pharma förklarade hur bra hans företag ligger rent fysiskt.

– Här finns enorma möjligheter att hitta kunder. Och det lär bli bättre.