Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Middagen har börjat

Gästerna anlände i en strid ström till bröllopsmiddagen, ungefär hälften så många som vad bjudna till bröllopsakten i kyrkan.
Kungen hälsade alla välkomna och utbringade en välkomstskål.

Middagen var bestämd till klockan 20 men först en kvart senare anlände brudgummens föräldrar och brudparet – som möttes av applåder. Då samsades kungligheter med politiker i den välfyllda salen. De finaste gästerna kom sist och alla fick inte plats i Rikssalen utan en del får sitta i ordenssalarna bredvid.

Alla regerande generationer av ätten Bernadotte finns med i valet av silver, glas och porslin till bröllopsmiddagen — från kung Karl XIV Johan och drottning Désirée till dagens kungapar.

Glasen blir genomgående de glas som kungen och drottningen fick i bröllopsgåva av riksdag och regering när de gifte sig 1976.

950 kvadratmeter dukar kommer att användas. Det blir över hundra år gamla linnedukar och servetter vävda i damastteknik.

Menyn är svensk, konstaterar Carl-Jan Granqvist, och den präglas av ett modernt förhållningssätt till matlagning.

– Det kräver ett väldigt hantverk och en stor organisation att göra de här komplicerade rätterna. De har lagt en oerhört hög ambitionsnivå på hela menyn, säger Carl Jan Granqvist.

Menyn är fettsnål, till skillnad från den som serverades vid kungabröllopet 1976.

– Då var det väldigt modernt att sätta upp smaker med mycket fett, säger han.

Det kommer att följa flera tal under kvällen, minst tre till fyra stycken, innan det är dags för Södertäljebagaren Mattias Ljungbergs tårta klockan 22.

TT/LT