Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metropolit Porfirije fick utmärkelse i Södertälje

Sankt Ignatios orden ut i Södertälje gavs i år till metropolit Porfirije.

För tredje gången delades Sankt Ignatios orden ut i Södertälje. Utmärkelsen överlämnades på Sankt Ignatios andliga akademi och gavs i år till metropolit Porfirije.

Södertälje fick i går tisdag finbesök när metropolit för den serbisk-ortodoxa kyrkan, Porfirije av Zagreb och Ljubljana, gästade Sankt Ignatios andliga akademi, ett lärosäte för utbildning av prästmän. Ett 40-tal personer fanns på plats på Tvetaberg.

– Han får utmärkelsen för sin strävan efter försoning mellan folken på Balkan och även för sitt sociala engagemang för utsatta människor. Han har arbetat mycket för att skapa dialog mellan olika ortodoxa samfund, säger Olle Westberg, rektor vid prästskolan.

Metropolit Porfirije tackade för utmärkelsen och pratade om människans värdighet och stolthet.

– Jag är mycket rörd och väldigt förvånad över att människor har lagt märke till, och uppskattat det vi har gjort. Finns det något gott i det vi gör så är det till Guds ära, sa han genom tolken Michz Jaksic, präst på lärosätet.

Sankt Ignatios orden är en nyinstiftad utmärkelse och har delats ut tre gånger hittills, alla gånger i Södertälje. Och det är ingen slump, säger Olle Westberg:

– Det är första gången i historien som de olika ortodoxa samfunden har skapat en gemensam utbildningsinstitution. Och att det sker i Södertälje är ingen slump.