Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest skrap på ytani kort tv-duell

När Sverige för första gången har två tydliga regeringsalternativ och den licensfinansierade televisionen lyckas samla de båda statsministerkandidaterna för valårets premiärduell – ja, då måste man fråga sig varför den bara får hålla på i knappt 20 minuter.

I det korta formatet hann man bara skrapa på ytan av det som, med all sannolikhet, blir valrörelsens stora frågor: pensionerna, skatterna och jobben.

Mona Sahlin undvek, precis som i riksdagens partiledardebatt i förra veckan, att svara konkret på frågorna med hänvisning till den gemensamma budgetmotion som opositionen utlovat i april. I stället återkom hon till sina värdeladdade fraser om ökade klyftor, stupstock och orättvisa.

Att undvika att svara är kännetecknande för Sahlins tid som Socialdemokraternas ordförande. De första två åren hänvisade hon till partiets olika rådslagsgrupper som skulle omformulera partiets politik – och nu hänvisar hon till budgetmotionen.

Taktiken närmar sig vägs ände. Det vill till att de rödgröna kan bli överens – för Sahlin kommer inte att få någon ytterligare respit när valrörelsen rullar igång med full kraft. En ”ni får se efter valet”-variant är oacceptabel. Väljarna kräver svar.

Fredrik Reinfeldt kom med duellens enda verkliga nyhet när han lovade att regeringen tänker sig att sänka skatten för pensionärer ytterligare en gång – efter de två skattesänkningar som genomförts denna mandatperiod. Och detta utan att höja inkomstskatten för löntagarna.

Det är som bekant den väg det rödgröna laget valt för att sänka pensionärernas skatt. Man vill höja skatten för dem som arbetar genom att ta tillbaka det fjärde steget i jobbskatteavdraget.