Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest av migrationsmiljonerna till skolan

56 miljoner i tillfälligt statsbidrag från staten för ett högt flyktingmottagande fördelades i går till kommunens nämnder. 20 av miljonerna gick till att förbättra skolresultaten.

Annons

Riksdagens flyktinguppgörelse i höstas innebar att 8,3 miljarder kronor fördelades till kommunsektorn och 1,5 miljarder till landstingen.

För Södertälje kommuns del blev det 106, 2 miljoner kronor i tillfälligt statsstöd för flyktingmottagande för åren 2015 och 2016.

Det speglar Södertäljes stora mottagande. 50 av miljonerna användes förra året och kvar finns 56 miljoner som i går fördelades på ett antal nämnder efter beslut i kommunfullmäktige.

20 miljoner går till utbildningsnämnden för att förbättra skolresultaten, 22,2 miljoner hanteras centralt i kommunen för kostnader till följd av högt flyktingmottagande. Ytterligare 6 miljoner som ska hanteras av socialkontoret för att ”säkerställa ändamålsenlig och effektiv verksamhet”.

Kultur- och fritidsnämnden får 2 miljoner för extra medieinköp till bibliotek i syfte att stärka språkutvecklingen, 1 miljon går till kostnader för ensamkommande flyktingbarn och 5 miljoner blir ett centralt anslag för, som det heter: ”utveckling av digitaliseringens möjligheter”. 

Motsvarande statsbidrag till Nykvarn för 2015-16 var drygt 1,9 miljoner kronor. Täby med drygt 68 000 invånare fick 10,7 miljoner, Danderyd: 3,2 miljoner och Botkyrka, 65 miljoner kronor.