Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest av migrationsmiljonerna till skolan

56 miljoner i tillfälligt statsbidrag från staten för ett högt flyktingmottagande fördelades i går till kommunens nämnder. 20 av miljonerna gick till att förbättra skolresultaten.

Riksdagens flyktinguppgörelse i höstas innebar att 8,3 miljarder kronor fördelades till kommunsektorn och 1,5 miljarder till landstingen.

För Södertälje kommuns del blev det 106, 2 miljoner kronor i tillfälligt statsstöd för flyktingmottagande för åren 2015 och 2016.

Det speglar Södertäljes stora mottagande. 50 av miljonerna användes förra året och kvar finns 56 miljoner som i går fördelades på ett antal nämnder efter beslut i kommunfullmäktige.

20 miljoner går till utbildningsnämnden för att förbättra skolresultaten, 22,2 miljoner hanteras centralt i kommunen för kostnader till följd av högt flyktingmottagande. Ytterligare 6 miljoner som ska hanteras av socialkontoret för att ”säkerställa ändamålsenlig och effektiv verksamhet”.

Kultur- och fritidsnämnden får 2 miljoner för extra medieinköp till bibliotek i syfte att stärka språkutvecklingen, 1 miljon går till kostnader för ensamkommande flyktingbarn och 5 miljoner blir ett centralt anslag för, som det heter: ”utveckling av digitaliseringens möjligheter”. 

Motsvarande statsbidrag till Nykvarn för 2015-16 var drygt 1,9 miljoner kronor. Täby med drygt 68 000 invånare fick 10,7 miljoner, Danderyd: 3,2 miljoner och Botkyrka, 65 miljoner kronor.