Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer vårlök än mörker på kyrkogården

Det är en mörk bild Bernt Gyllebring målar upp i sin oro över kyrkogårdsförvaltningen (LT, 28 mars).

Anmäl text- och faktafel

En farhåga han lyfter i sin insändare – och i mejl, telefonsamtal, samtal och brev till oss där han framfört sitt missnöje – är den nya inriktningen att kyrkogården ska förvaltas mer än förnyas. Detta stämmer.

De senaste åren har mycket tid, engagemang och pengar lagts ned på att förnya och försköna Södertälje kyrkogård. Nu går vi över i en fas då behovet av utveckling mattats av samtidigt som vi vill förvalta de förändringar som genomförts så att nya planteringar och anläggningar inte går om intet.

Vi ser samtidigt att satsningar kommer att behövas för att utveckla begravningsverksamheten i Tveta. Vi har en hög ambitionsnivå och vill att Södertäljeborna ska ha tillgång till kyrkogårdar med relevanta gravskick. Vi vill dessutom att de ska vara välskötta, trivsamma och rogivande oaser som kan läka sörjande själar. Det här kräver enträget och kärleksfullt underhållsarbete.

Vi har tagit de problem vi identifierat på stort allvar och agerat för att kyrkogårdsförvaltningen ska vara en så bra arbetsplats som möjligt.

Gyllebring skriver också om lednings-, personal- och arbetsmiljöfrågor. Det är sant att vi har haft saker att arbeta med inom dessa områden. Vi har tagit de problem vi identifierat på stort allvar och agerat för att kyrkogårdsförvaltningen ska vara en så bra arbetsplats som möjligt.

Tecken tyder på att arbetsmiljöarbetet den senaste tiden gjort framsteg. Ur arbetsmiljöenkäten som gjordes under hösten kunde vi utläsa att anställda på kyrkogården trivs med sina arbetsuppgifter och i mötet med dem kan man inte ta miste på hängivenheten de har för att skapa vackra miljöer och erbjuda besökande ett bra bemötande.

Ett stort arbetsmiljöproblem som kvarstår är just det, som Gyllebring skriver, att personer under fingerat namn och utan anställning hos oss skickar mejl, till synes med avsikt att så split i arbetsgruppen. Det är sorgligt att detta sker och det är energikrävande för en arbetsgrupp att förhålla sig till detta samtidigt som man vill göra sitt jobb.

Gyllebring är också kritisk till kyrkogårdschefen och målar upp en bild som jag inte känner igen. Kyrkogårdschefen har ägnat mycket tid och kraft åt arbetsmiljöstärkande åtgärder. Han talar ofta om det goda arbete som utförs på kyrkogården och man kan märka att han är stolt över sina medarbetare och sin arbetsplats.

Med detta sagt vill jag säga att det alltid finns förbättringspotential på arbetsplatser och hos oss chefer. Gyllebrings kritik mot mig tar jag därför till mig och försöker lära mig av erfarenheten.

Ralph Sjöholm

kyrkoherde Södertälje pastorat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel