Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer vård i Södertäljes nya sjukhus

Turerna kring Södertälje sjukhus har varit många och långa. Nu kan vi äntligen ta de efterlängtade besluten om investeringar i framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län – och naturligtvis ett nytt sjukhus i Södertälje.

Folkpartiet fortsätter envist att driva sjukhusinvesteringen i Södertälje. Vi vet hur viktigt lasarettet är – både som trygg vårdgivare för bortåt hundratusen invånare i sydvästra

delen av länet och arbetsgivare i en av regionens största städer.

På tio år har vi gått från att motsätta oss ett allvarligt nedläggningshot, under Socialdemokraternas senaste tid vid makten, till att arbeta för en nyinvestering genererar mer vård. Ett gediget tjänstemannaförslag ligger till grund för den budget och

investeringsplan som Alliansen tar fram inför beslutet i landstingsfullmäktige strax före sommaren.

1,2-miljarderssatsningen i Södertälje handlar framför allt om en helt ny byggnad, där patienterna kommer att erbjudas behandlingar och operationer i moderna lokaler.

Nuvarande anläggning kan då byggas om till ändamålsenliga vårdavdelningar för patienter som behöver läggas in. Det kommer att betyda mycket för både vårdkvalitet och arbetsmiljö.

Fram till 2018 ska 50 helt nya vårdplatser öppnas. Vi ser helst att det blir enkelrum för så många patienter som möjligt, i syfte att stärka såväl integritet som säkerhet. Utrymmena ska givetvis uppfylla Arbetsmiljöverkets krav, till exempel när det gäller utformning av hygienutrymmen och minimiavstånd mellan sängar. Det blir med andra ord både bättre och mer vård i Södertälje.

Södertälje huserar ett av länets dygnet-runt-öppna akutsjukhus. Men i dess framtid ligger också att kunna ta emot fler patienter för planerade operationer – kanske med särskilda profiler. Upptagningsområdet utvidgas i praktiken och kan förutom hela Stockholms län även omfatta patienter från andra landsting.

Det betyder högre intäkter, säkrare vård för Södertäljeborna och tryggare arbetstillfällen för våra duktiga medarbetare på sjukhuset. Stockholms län växer så det knakar vilket kräver mer plats på akutsjukhusen. I framtidsplanerna ligger därför att mer vård ska utföras utanför de stora institutionerna. För de patienter som inte behöver akutsjukhusens resurser blir vårdkvaliteten ofta bättre i en mindre storskalig miljö närmare hemmen.

I Södertälje fylls den rollen också av Södertälje sjukhus – vid sidan av akutsjukhusuppdraget. Det kan handla om avdelningar för vissa planerade behandlingar, vårdplatser inom geriatriken för äldre patienter samt besök i den öppna

specialistvården. Sammantaget finns det all anledning att se ljust på framtiden för Södertälje sjukhus.

landstingsledamot, Södertälje

Birgitta Rydberg (FP)

sjukvårdslandstingsråd

Anna Starbrink (FP)

personal- och produktionslandstingsråd

Mats Siljebrand (FP)

gruppledare, Södertälje

Ninos Maraha (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel