Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer måste göras för grön energi

För att nå regeringens energimål måste stödet till grön omställning fortsätta. Politiker får inte börja förhala processen.

Om inte regeringens gröna energiomställning ska avstanna måste något mer hända. Mycket har hänt sedan målen blev verklighet, särskilt tack vare Centerns pådrivande kraft, men ännu återstår det mycket kvar tills vi kan vara helt nöjda.

För Sveriges del kan vi glädjas åt att intresset för alternativa energikällor år efter år vuxit. För en energikälla verkar dock intresset ha dalat betydligt jämfört med föregående år. Vindkraften är nu inte längre lika hett eftertraktad och dessutom, eller kanske ett bevis på det, har strider kring byggnation av dessa blivit allt vanligare.

Särskilt om de ligger i direkt anslutning till en häckningsplats eller om platsen för byggnation allmänt kan störa med ljud eller annat liknande.

Uppförandet av vindkraft är på nedgång även enligt statistik från branschorganisationen Svensk Vindenergi, som presenterat siffror på planerade investeringar i vindkraft.

Under det andra kvartalet 2014 fattades det enbart beslut om investeringar motsvarande 37 MW, en tydlig nedgång jämfört med föregående års 216 MW från samma kvartal. 83 procent lägre, vilket enligt Svensk Vindenergi är ett resultat av betydligt lägre ersättningsnivåer i kombination med ett lågt elpris.

Branschen inväntar nu att ett beslut fattas av riksdagen, ett beslut som gäller tekniska justeringar av kvoterna i elcertifikatsystemet, vilket ska kompensera för tidigare prognosfel. Branschen uppskattar att detta ska göra att investerarna sedan åter får upp intresset samt att förtroende skapas för marknaden som sådan gällande förnyelsebara energikällor.

Förra året skedde det 258 installationer av nya verk, visar Energimyndighetens årliga sammanställning Vindkraftsstatistik som offentliggjordes i juni. Paradoxalt nog ser 2014 ut till att bli ett riktigt rekordår för vindkraften.

Vindkraft med sammanlagd kraft av 1 000 MW är på gång att tas i drift, enligt Svensk Vindenergi, mer än någonsin tidigare. Detta har att göra med att besluten till årets utbyggnad är för över mer än ett år sedan, och då var även priserna för el och certifikat högre. Detta visar hur känslig vindkraften som energikälla kan vara rent ekonomiskt och att det kan vara svårt att få ihop kalkylerna beroende på elpris och elcertifikatpris. För att få ordentlig fart på energiomställningen behövs det statliga stimulanser initialt. Detta har skett sedan 2009 vilket underlättat för den som exempelvis velat installera solceller.

I dagsläget ligger stödet på upp till 35 procent av investeringskostnaden. Avsatt till 2016 är 210 miljoner. Det som krävs nu är att ansvariga politiker inte stoppar upp energiomställningen. I Sverige lever vi nu på ett sätt energimässigt som många andra länder bara drömmer om att göra.

Ännu finns det mycket kvar att göra för att energimålen ska bli verklighet.

Mathias Grimpe

ledarskribent