Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer lön för rektorer på svåra skolor

Rektorer på skolor med låga resultat ska kunna få ett lönelyft med hjälp av statliga pengar. Regeringen avsätter 34 miljoner kronor per år.

Sedan tidigare har särskilt skickliga lärare chans till ett lönepåslag med hjälp av statliga medel. Nu ska även en grupp rektorer premieras, nämligen de som är chefer på de svåraste skolorna, enligt det beslut regeringen fattar på torsdagen.

– Vi vet att ledarskapet är avgörande när man ska vända utvecklingen på en skola med tuffa förutsättningar. Därför är det viktigt att även rektorer kan få ett lönelyft, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

De 34 miljoner kronorna räcker till 200 rektorer, som vardera får 10 000 kronor mer i månaden.

– Det är huvudmännen som avgör fördelningen mellan lärare och rektorer. Men vår bedömning är att de berörda skolorna kommer att vilja stärka ledarskapet, säger Gustav Fridolin.

De skolor som kan ta del av lönepengarna är det som valts ut i projektet Samverkan för bättre skola. Skolorna skriver avtal med Skolverket om skräddarsytt stöd för att kunna höja elevernas betyg och minska avhoppen.

Berörda skolhuvudmän

Dessa skolhuvudmän (kommuner eller fristående) deltar i Samverkan för bättre skola, och kommer alltså att kunna ge rektorer ett statligt finansierat lönepåslag: Alzahráa akademi AB, Arboga kommun, Bergs kommun, Boxholms kommun, Burlövs kommun, Dialogskolan Stockholm, Lära AB, Forsviks friskola, Gullspångs kommun, Hamnaskolan, Elithan AB, Nordanstigs kommun, Olympicaskolan, Osby kommun, Praktiska Sverige AB, Profilskolan, UNI-Partner, Smedjebackens kommun, Sollefteå kommun, Säters kommun, Södertälje kommun, Trollhättans kommun, Töreboda kommun, Uppvidinge kommun, Vetlanda kommun, Vimmerby kommun, Väringaskolan.

Källa: Skolverket