Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mental styrka ska lyfta SSK

Det är sju omgångar kvar av elitserien och SSK är tolv poäng från en slutspelsplats. Matematiskt och erfarenhetsmässigt går det inte att tro på SSK.
Men det är inte minst just för trons skull som SSK under säsongen anlitat den ­mentale coachen Anders Nilsson.

LT träffar Anders Nilsson i Axa sports center strax efter att han avslutat ett möte med SSK:s sponsorer. Coacherna Peter Popovic och Peter Larsson har närvarat liksom pensionerade spelaren Jörgen Bemström, klubbdirektören Stefan Jonsson och flera som jobbar på kansliet.

Mental coach, för övrigt, det är en titel i brist på bättre för det är inte enkelt att sätta en etikett på Anders Nilsson.

– Jag är vd på ett företag som jobbar med forskning inriktad på stresshantering och prestation. Jag har gått massor av ledarskapsutbildningar samt en specialutbildning i USA i ämnet. I princip kan man säga att jag är våra forskares språkrör, säger Anders Nilsson.

Det låter på många sätt okomplicerat och självklart. Kanske rentav för enkelt, kanske finns där en och annan floskelvarning.

Men Anders Nilsson, mannen som hjälper SSK med ledarskap och mental coaching är lågmäld och övertygande.

– Vi kan numera mäta kommunikationen mellan hjärta och hjärna. Fungerar den kommunikationen kan du prestera, fungerar den inte blir det kaos. Det vi har märkt som utmärker vinnarskallar som Peter Forsberg och Zlatan Ibrahimovic är att de blir bättre

ju hårdare pressen är, säger Anders.

Han pratar mycket om att fokusera på sig själv, att tänka positiva tankar, att förstå att lägga energi på det du själv kan påverka i stället för på det du inte kan påverka.

– Det jobbet går ut på är att få spelarna att må bra, att vara i nuet, att ha tillgång till sina kreativa och goda sidor, säger han.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning.