Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mejerimästaren som vill låta mjölken vara i fred

Sedan en månad levereras mjölktetror från Järna igen. Men det är först vid årsskiftet som det nya mejeriet lyfter på riktigt.

Så här skulle personalen i den nya vita byggnaden intill Saltå kvarn kunna skämta:

– Finns det något som är speciellt med nya Järna mejeri?

– Självfallet!

Mejerimästare Bent Ipsen är övertygad om att mjölken blir som bäst om människan påverkar den så lite som möjligt. Därför pumpas den helst inte omkring utan förflyttas med – självfall.

Det kräver en höjdskillnad vilket förklarar att mejeriet har ett tak som lutar.

– Idealet vore att kunna gå ut med dricksglaset direkt till kon. Men det fungerar förstås inte. Då vill vi i alla fall reducera vår hantering till ett minimum. Vi tror att vi då kan leverera bästa tänkbara mjölk, säger Bent Ipsen.

Han står en trappa upp intill fyra stora tankar. I den första finns 750 liter mjölk som precis har levererats från Yttereneby. Den ska bli helmjölk. Mjölken från Nibble, som ska bli mellanmjölk, är på ingående.

– Vi har en tank för varje gård. Vi håller hundra procents spårbarhet i mejeriet.

På den färdiga tetran står sedan från vilken gård just den mjölken kommer. Från tankarna leds mjölken, med självfall, ner till pastören där den lågpastöriseras. Efter fyra minuter är den tillbaka på andra våningen, i en annan tank. Därifrån rinner den, med självfall, till förpackningsmaskinen.

Två gånger måste mjölken ändå pumpas – vid inleverans och efter pastörisering. Men den homogeniseras inte – ännu ett tecken på att man inte vill påverka mjölken mer än nödvändigt. Utan homogenisering lägger sig fettet som ett lager på ytan.

En liter mjölk från Järna mejeri kostar 20 kronor. Det stör varken Bent Ipsen eller Frida Thörn, som ansvarar för försäljningen till butiker i främst Järna och Stockholm.

– Vi vet att mjölken är värd sitt pris. Idén om att mat inte ska få kosta kommer nog av att många inte vet så mycket om hållbar matproduktion. Det högre priset gör att vi kan betala bönderna mer – så att vi får behålla dem, säger Frida Thörn.

– Det finns många medvetna konsumenter och vi är tacksamma för det stöd vi känner i Järna, säger Bent Ipsen, som kommer från danska Odense och har jobbat med mejeriprojekt i över 40 år.

Den 18 november levererades den första mjölken från Järna mejeri. Men än går verksamheten inte ens på halvfart. Efter årsskiftet, då gårdarnas avtal med Arla upphör, tredubblas den mottagna mängden mjölk – till som mest 20 000 liter per vecka. Då börjar mejeriet göra fil, yoghurt, smör, hårdost, brie och camembert.

I två stora tankar pågår redan syrning av yoghurt och fil. Det är ett försök, men Bent Ipsen hoppas att resultatet blir bra nog att sälja.

– Jag vill få till en bra konsistens. Att göra yoghurt och fil är mer av ett hantverk.

Framöver ska det även bli produkter av getmjölk från Sörbro gård utanför Mölnbo.