Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medlemsflykten blir svår att stoppa

I fjol ökade antal medlemmar i Kommunal. Ökningen är nu utraderad – på en vecka. Ändå sitter ordföranden kvar ännu en tid.

Förtroendeuppdrag är ett långt men lättbegripligt ord. Någon får ett uppdrag för att tillräckligt många andra har förtroende för hen. Det förpliktigar. Att missbruka den tilliten är att svika grovt. Och borde få omedelbara konsekvenser.

Kommunal är LO:s klart största förbund med drygt en halv miljon medlemmar. Men precis som för övriga LO-förbund har medlemsutvecklingen varit dyster – sedan 1995 har antalet medlemmar inom LO minskat stadigt, år efter år.

2015 vände det dock uppåt och det fackförbund som fick flest nya medlemmar var Kommunal, ökningen skrevs till 7 764 personer. Mungiporna pekade uppåt.

I går meddelade samma fackförbund att totalt 9 600 medlemmar begärt utträde sedan Aftonbladets granskning av nakenshower, dyra spritnotor och andra extravaganser inleddes i förra veckan.

9 600 undersköterskor, lokalvårdare, barnskötare, brandmän, personliga assistenter och andra har fått nog. De har förlorat allt förtroende för sitt fack, de vägrar finansiera förbundsledningens utsvävningar.

Reaktionen är förståelig. Och det skulle förvåna om inte medlemsflykten kommer att fortsätta.

Men förbundsordförande Annelie Nordström verkar inte förstå. I går efter flera ”förlåt” lämnade hon besked om att hon sitter kvar. Hon tänker inte avgå förrän vid Kommunals kongress på försommaren.

Det är märkligt.

Runt om i landet har allt starkare röster höjts för att Nordström måste bort – nu. Medlemmarna undrar givetvis varför den person som är ytterst ansvarig för hur förbundet sköts ska sitta kvar i ytterligare flera månader? Hon blir alltså kvar över stundande avtalsrörelse – där det är viktigt att medlemmarna litar på sin ledning.

Inte heller lär den plan med åtgärder som Annelie Nordström presenterade på pressträffen vara tillräcklig för att omedelbart stoppa avhoppen.

Åtgärdsplanen innehåller i sammanhanget fullständiga självklarheter – kring ledningskulturen, kring restaurangbolaget Lyran och kring fackets organisation och policys kring bland annat alkohol, lägenheter och gåvor.

Förtroende tar tid att bygga upp, ännu längre att återuppbygga. Inte minst om återuppbyggnaden sköts av fel person.