Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medierna har makt över trollen

Det finns en liten skara människor som lägger väldigt mycket vikt vid en annan liten skara människor.

Den ena skaran är personer, ofta i någon sorts offentlig position, som retar sig enormt mycket på att andra personer tillåts att debattera anonymt på olika nyhetssajter. I stort sett överallt pågår diskussioner om man ska tillåta anonyma kommentarer eller inte.

Nu senast stängde Västerviks-Tidningen sina kommentarsfält. ”Trollen har haft sin tid” skrev man och berättade om alla frågor man fått om ”Varför får en liten grupp människor förstöra en nyhetssajt? Det är en bra fråga. Vår förpliktelse och vårt uppdrag är inte att tillmötesgå en handfull högljudda personer som gömmer sig bakom anonymitet, utan att leverera god journalistik till våra hundratusentals läsare. Därför stänger vi ner kommentarsfälten under just nyhetsartiklar på våra sajter”.

Inte ett ord om det egna ansvaret för den egna publiceringskanalen.

Om man inte avsätter tid och resurser för att ta ansvar för att det man publicerar så blir det som det blir. Tillåter man anonyma debattörer kan man inte klaga på att det finns anonyma debattörer.

Tycker man att debatterna förstör ens nyhetssajt har man etthundra procents makt att åtgärda det. Men det kräver tid, intresse och personal. Inget av detta är särskilt högt klassat i dagens medielandskap.

Ju mer man studerar argumenten desto mer framstår det som att det inte handlar så mycket om nivån i debatterna. Det handlar om anonymiteten.

Att man inte vet vem det är som säger vad.

Finns rätten att vara anonym så har folk rätt att vara anonyma och då får vi, med egna plattformar att ständigt komma till tals på, faktiskt leva med att vi inte vet vem vi pratar med.

Att det ofta råder en förvånande låg kunskapsnivå och liten vilja att förstå varandra är inget som skiljer kommentarsfälten från andra sammanhang där åsikter dryftas.

Visst det tar tid och inte minst kraft att städa, delta och bemöta i olika debatter. Men det ger också något tillbaka.

För vi vet inte allt, vi som inte har några problem att göra vår röst hörd och som har ständig tillgång till makt och medias öra. Om alla som förfasas i stället skulle ge sig in debatten, vad skulle hända då?

Tycker man att det är ointressant och för låg nivå får man söka sig till samtal i andra sammanhang.

Medieägarna måste också bestämma sig för vad man vill erbjuda och vilka regler som gäller. Genom att låta allt flöda utan moderering har man bidragit till den hårda ton som tyvärr präglar nät-debatterna.

Att skylla på anonyma debattörer är att försöka undandra sig ansvar.

Makten över trollen sitter medierna på.