Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicinskt avfall läckte ut i avloppet

I drygt fyra månader gick av misstag vatten innehållande läkemedelsrester från Astra Zeneca till kommunens reningsverk, i stället för till Astras eget. Allt på grund av ett misstag.

I samband med en reparation av en vattenskada i Astra Zenecas anläggning i Gärtuna i vintras stängdes en avloppsventil i misstag av. Följden blev att vatten som borde renats vid företagets eget reningsverk, specialanpassat för att ta hand om läkemedelsrester, i stället hamnade i det kommunala ledningssystemet och i Himmerfjärdsverket.

Under fyra och en halv månad gick 30 kubikmeter avloppsvatten per dag från Astra Zeneca till verket, innan bolaget upptäckte misstaget.

– Vi såg väldigt allvarligt på händelsen och anmälde den direkt. Både internt och externt, till bland annat kommunen och forskarnätverket MistraPharma, där bland annat Läkemedelsverket och Stockholms vatten finns representerade, säger Astra Zenecas presschef Ann-Leena Mikiver.

Den första frågan att utreda var om det som läckt ut kunde vara farligt för människor, växter eller djur.

– Vi visste från vilka två byggnader processavloppsvattnet kom och därifrån fick vi listor på vad som kunde ha gått ut under perioden. Därefter har en ekotoxikolog och vårt miljölaboratorium i Brixham utrett och gjort beräkningar, bland annat vad gäller gränsvärden och utspädningseffekt.

Resultaten visar, enligt Mikiver, att det handlar om värden långt under de gränsvärden som finns, något som även bekräftas av tillsynsmyndigheten, Södertälje kommuns miljökontor, vilka nu avslutat ärendet.

På Astra Zeneca har en åtgärdsplan upprättats för att misstaget inte ska kunna upprepas, bland annat har ventilernas märkningar setts över, enligt Ann-Leena Mikiver.

Läs mer i lördagens papperstidning.