Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarförslag –  snart direkt på nätet

På fredag beslutar kommunstyrelsen om Södertäljeborna ska kunna lämna förslag och namnlistor till politikerna direkt på nätet.

Södertälje kan få ett så kallat förslagsforum på kommunens webbsida, sodertalje.se, där medborgarna direkt kan lägga förslag till politikerna och skriva på namnlistor.

När ett visst antal personer skrivit under förslaget behandlas det av kommunfullmäktige.

– Ett liknande system finns i många europeiska länder men är ovanligt i Sverige, säger Torbjörn Åkerblad, -tillförordnad informationschef i Södertälje kommun.

Enligt honom kan dessa e-petitioner skapa opinion och bidra till ett större samhällsengagemang i kommunen.

– Skillnaden mot vanliga medborgarförslag till kommunfullmäktige är att flera personer kan gå in och stödja ett enskilt förslag. På så sätt kan politikerna få en signal om hur många som står bakom det.

E-petitionerna kan sedan, om försöket ger goda resultat, giftas samman med medborgarförslagen.

– De kan komplettera varandra. E-petitionerna är enklare, man behöver inte lämna in en traditionell pappers-kopia. Dessutom finns momentet med att man kan väcka opinion via sociala medier och få fler att engagera sig.

I Malmö har systemet provats och fungerar enligt Torbjörn Åkerblad bra.

Kommunstyrelsen tar på fredag beslut om ifall e-petitioner ska införas på prov med utvärdering efter ett år.