Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med skafferiet som städskåp

Dags för storstädning! Vill du städa miljövänligt och skonsamt går du till ditt eget skafferi i stället för till rengöringshyllan i affären, tipsar städexperten Marie-Louise Danielsson-Tham. Där finns det mesta du behöver.

Fönsterputs, ugnsrengöring, toalettrengöringsmedel, badrumsspray, kökssprej, möbelpolish och avkalkningsmedel trängs i städskåpet. Men de allra flesta av dessa produkter klarar du dig utmärkt utan när du städar, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och känd från bland annat SVT:s ”Sveriges städmästare”.

– Folk köper många produkter i onödan. Man ser reklam för en ny produkt, köper hem den, blir besviken och glömmer bort den. Många städskåp är fulla med produkter som ingen använder. De belastar miljön när de tillverkas och distribueras, och dessutom belastar de plånboken i onödan, säger hon.

Visst finns det tillfällen då man behöver ta till starka kemikalier, men de bör användas med urskiljning, menar Marie-Louise Danielsson-Tham.

– Jag brukar jämföra med antibiotika; visst behövs det ibland, men det ska användas sparsamt och bara när det är nödvändigt.

Många produkter, som silverputs, kalkborttagare, polish, golv- och ugnsrengöringsmedel, blekmedel och fläckborttagningsmedel klassas som miljöfarligt avfall och ska lämnas till miljöstationen.

– Men ofta hamnar det i avloppet ändå, och det tycker inte mikroorganismerna i reningsverken om, säger Marie-Louise.

Just fläckborttagningsmedel är allra minst nödvändig av alla de onödiga flaskorna i städskåpet.

– Det använder jag aldrig! Kallt vatten och diskmedel, eventuellt följt av varmt vatten och tvättmedel tar bort nästan alla fläckar, säger hon.

Universalmedlet nummer ett stavas ättika. Det funkar på alla typer av kalkavlagringar, det knäcker mögelsvampar och passar också i tvättstugan; en slurk 24-procentig ättika i sista sköljvattnet gör siden blankt och fint, och det binder färgen när man tvättar kläder som fäller.

Marie-Louise Danielsson-Tham använder också 24-pocentig ättika till fönsterputsningen.

– Jag blandar en slatt med varmt vatten och lite diskmedel, då blir fönstren så blanka och fina.

ANNA BRATT/TT

Miljöbovarna i städskåpet

Ekobyggportalen.se listar produkter att undvika:

* Produkter som innehåller ammoniak.

* Produkter som innehåller lut.

* Produkter som innehåller lacknafta.

* Produkter som innehåller triclosan (kan finnas i allt från tvål och rengöringsmedel till tandkräm).

* Ugnsrengöringsmedel.

* Fönsterputs.

* Doftprodukter för badrummet.

* Desinficerande och bakteriedödande medel.

TT