Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med liberaler tar Sverige en aktiv roll i EU

Höstens val till riksdag, landsting och kommun är också på ett sätt ett EU-val? Den regering vi väljer avgör Sveriges roll och betydelse inom det europeiska samarbetet.

Om du tycker att vi ska fortsätta som nu, där Sverige i Ministerrådet mest sitter på läktaren och tittar på, tämligen ointresserade av vad som pågår på den europeiska arenan, så ska du inte rösta på Liberalerna. Men vill du, liksom vi, att Sverige ska bli en självklar spelare i Ministerrådets kärntrupp, där vi tar initiativ och axlar det ansvar för EU som krävs för att föra det europeiska samarbetet framåt, då behövs liberala företrädare för Sverige i Ministerrådet.

För oss är det självklart att EU:s 28 medlemsländer behöver samarbeta mer, inte mindre, för att lösa dagens och morgondagens utmaningar. Sverige har alla möjligheter att vara ett pådrivande, aktivt och målmedvetet medlemsland, som tillsammans med andra söker gemensamma lösningar på gemensamma problem.

EU har åstadkommit mycket. Förutom att garantera fred på vår kontinent, så kan människor, varor, tjänster och kapital röra sig fritt mellan nationsgränserna och bidrar på så sätt till ekonomisk tillväxt, vilket skapar välstånd för oss alla.

Den ökade konkurrenskraften och minskade byråkratin har bland annat lett till att det numera är billigare än tidigare att flyga, ringa och surfa på internet inom EU, samtidigt som konsumenträtten har stärkts.

Harmoniseringen och regelförenklingen på den inre marknaden är en annan europeisk framgångssaga. Den gynnar både företagare och oss medborgare. Den ökade konkurrenskraften och minskade byråkratin har bland annat lett till att det numera är billigare än tidigare att flyga, ringa och surfa på internet inom EU, samtidigt som konsumenträtten har stärkts.

Men det finns naturligtvis många svåra utmaningar som återstår att lösa tillsammans. Vi Liberaler är, och kommer alltid att vara, aktiva och engagerade på EU-nivå och tillsammans med andra proeuropeiska medlemsländer arbeta hårt för att leverera en stark och bärande politik för klimatet, social sammanhållning, integritetsskydd, en hållbar europeisk asylpolitik, ett starkt dataskydd, bekämpning av terrorism och grov organiserad brottslighet, fri rörlighet inom Schengen, en väl disponerad långtidsbudget, värnandet av mänskliga rättigheter och mycket mer.

Vi Liberaler vågar tro på framtiden, och vi vill göra allt vi kan för att låta människor bejaka sina möjligheter att ta tillvara sina livs chanser, både här i Södertälje, i vårt land Sverige och i hela EU. Så när du lägger din röst den 9 september, tänk inte bara på vilka värderingar du vill ska företräda dig i din stad, i ditt landsting och i riksdagen, utan också hur du vill att de rättigheter och möjligheter som EU:s lagstiftning syftar till att skapa, kan bli verklighet för alla medborgare i Europa, oavsett var man bor.

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Metin Hawsho, (L)

toppkandidat till kommunfullmäktige och riksdagskandidat

Caroline Rhawi, (L)

toppkandidat till landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel