Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med 150 ton till andra sidan jorden

Som ett kollo, fast till havs. Och mycket lärorikare. Så beskriver Trausti Birgisson från Järna livet ombord på en stor segelskuta.Han och hans bror Bjarki Birgisson har fått plats som trainees på seglingsevenemanget North Sea Tall Ships Race Regatta.

Den 29 augusti avgår skeppet Thalassa från brittiska Blyth. Med på resan finns 25–30 ungdomar mellan 15 och 25 år – så kallade trainees som har fått stipendium för att delta i kappseglingen med ett 30-tal andra skepp.

– Vi får dra i rep, hissa segel, styra – lära oss massor om segling, säger Trausti Birgisson.

Trausti och Bjarki är uppvuxna på Oaxen och har seglat jolle sedan länge. De stora skeppen kom in i deras liv för två år sedan, i och med att Trausti gjorde sitt gymnasiearbete på Örjanskolan om segling.

Nu under sommaren har han seglat som instruktör på skeppet Constantia som utgår från Stockholm.

– Jag älskar att segla och jag kan segla. Men vi väljer i de här stora skeppen att inte segla som ansvarig utan som trainee, säger Trausti.

Tjusningen är friheten – känslan av att vara mitt ute på havet och ändå ha full kontroll på hur och var man är på väg.

– Tänk dig att styra 150 ton båt och det går så lätt, säger Trausti Birgisson.

Målet för regattan är Göteborg, dit de anländer den 3 september.