Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias Schönning väcktes av ett enormt vildsvin

Mattias Schönning vaknade tvärt av oväsen utanför huset natten till i söndags. Ännu en natt var vildsvinen på besök.– Utanför stod en enorm sugga med kultingar och åt av soporna, säger han.

Det är andra gången inom loppet av en dryg vecka som Mattias Schönnings nattsömn gick i kras på grund av glupska vildsvins nattliga besök i villaområdet kring Gamla Strängnäsvägen. Nu senast var det natten till i söndags.

– Jag vaknade av att de bonkar, kraschar och har sig. När jag tittar ut har de vält grannens soptunnor och står och äter. Det var en gigantisk sugga med tre fyra kultingar. Suggan vägde säkert 200–250 kilo, berättar Mattias Schönning och visar med händerna hur stort vildsvinet var.

Men Mattias Schönning lyckades skrämma djuren.

– Jag busvisslade, då drog de iväg upp i skogen.

På gatan låg soporna kvar utspridda efter deras framfart.

Den första gången Mattias Schönning blev varse om vildsvinens existens i området var en dryg vecka tidigare. Då var det hans egna två stora soptunnor utanför villan på Ljungvägen som var de nattliga besökarnas mål. Klockan var kring halv fyra på morgonen när han vaknade av klirr och kras på gatan.

– När jag tittade ut såg jag samma sugga med kultingar som gjort en ordentlig genomgång av soptunnorna. Det vore intressant att veta vad kommunen gör för att hålla undan dessa djur som uppenbarligen inte är rädda för människor längre, säger Mattias Schönning, som bott i området i ett och ett halvt år.

– Jag visste inte om att det varit ett problem tidigare med vildsvin här förrän jag började prata om det med en granne häromdagen. Då fick jag veta att de haft problem tidigare, men att de försvann en tid. Men nu är de tillbaka, säger Mattias Schönning, som insåg deras närvaro första gången när han var ute och gick med en kompis hund i november.

– Plötsligt kom en stor skugga och svepte över vägen.

Under tiden som Mattias Schönning berättar för LT om vildsvinen bromsar Lisbet Nilsson in sin bil intill oss på vägen och vevar ner rutan. Hon bor i närheten och har mångårig erfarenhet av vildsvinens framfart i området.

– Jag har haft flera besök, de är inte dumma! De hoppade upp och rev ner fågelmaten i trädet, bland annat var en fröhållare av metall – av metall! Den låg alldeles platt dagen efter på gräsmattan. De hade trampat på den.

Det senare har även Mattias Schönning fått erfara. Han hämtar ett fågelbord – ett hus av lättmetall med plats för fågelfrön – vars väggar är vinda och demolerade.

– Det här är inte gjort av fåglar, säger han.

Men rädd för vildsvinen är han inte.

– Inte rädd, men man vill inte ha trädgården och huset förstört. Och så är det jobbigt att behöva städa upp soporna på gatan, det såg förfärligt ut. Men jag fick tips om att dra ett spännband runt båda tunnorna, då blir det svårare för dem att välta dem. Jag tänkte bygga en inhägnad, säger han.

”Håll ut, vi är dem på spåren”

Håll ut, vildsvinen jagas för fullt. Det är kommunens budskap till Mattias Schönning.

– Vi gör vårt bästa, säger viltvårdaren Magnus Aminoff.

Kommunens viltvårdare är medveten om problemen med vildsvinen bland villorna på Ljungvägen vid Gamla Strängnäsvägen.

– Vi åker förbi med jämna mellanrum men framför allt bedriver vid jakt på golfbanan, vi misstänker att de här vildsvinen kommer därifrån. Men det är inte så lätt som man kanske kan önska, men vi jobbar på detta, säger Magnus Aminoff.

Man siktar in sig på kultingarna i första hand.

– I regel så blir suggan avskräckt då.

Magnus Aminoff tar upp de tidigare problemen med vildsvin i Lina.

– Ja, där hade vi problem men där har vi nedlagt några stycken. Vi gör vårt bästa för att det ska bli fallet nu också. Vi är på dom spåren, det kan du hälsa, säger Magnus Aminoff.

Vad ska man tänka på om man som villaägare har problem med mycket vildsvin i närheten?

– Normalt sett är det inget farligt, det är som med älg. Men däremot ska man aldrig gå emellan en mamma och hennes kultingar, då kan det bli riktigt farligt. Sedan ska man också vara väldigt försiktig med skadskjutna eller påkörda djur, då kan det också uppstå

farliga situationer, säger viltvårdaren Magnus Aminoff.