Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattecentrum hjälper elever att räkna rätt

Det är nästan knäpptyst utanför den öppna dörren till lektionssalen på Täljegymnasiet. Men inne i klassrummet är det fullt med elever som får hjälp att lösa sina matteproblem i den nyöppnade räknestugan.

Det är på kvällstid, du behöver inte föranmäla dig och det är helt gratis. Nu har Mattecentrum öppnat räknestuga i Täljegymnasiet dit stans alla elever är välkomna för att få hjälp med sina matteproblem.

– Jag är jätteglad! Det är fullsatt och känns jättespännande att vi nu har öppnat i Södertälje, säger en entusiastisk Marc Smit.

Han är verksamhetsutvecklare på Mattecentrum i Stockholm och uppvuxen i Saltskog. När det stod klart att det skulle öppnas en räknestuga i Södertälje gick uppdraget till honom att starta verksamheten.

– Jag önskar att det här hade funnits när jag gick i skolan. Inte för att vara taskig mot min familj, men hemma fanns inte alltid det mattestöd som jag hade behövt, konstaterar han.

Inne i lektionssalen räknas det febrilt och då och då ser man hur ansiktena skiner upp i aha-upplevelser, när eleverna förstår hur de ska lösa sina matematiska problem.

Hareer Elneaimi, 16 år, och Reneh Kostines, 17 år, läser båda två andra året på naturprogrammet och har kommit till räknestugan för att få hjälp med de svåraste uppgifterna.

– Det här har vi saknat, hjälp med matten, konstaterar Hareer i väntan på att få hjälp av någon av volontärerna.

– De är jätteduktiga och man får verkligen hjälp, inflikar Reneh, som inte har någon hemma som kan hjälpa henne med de svåra uträkningarna.

Båda två är övertygade om att de lär återkomma flera gånger.

– Egentligen skulle den här hjälpen finnas i andra ämnen också, tillägger Hareer.

För kompisarna Midea Nori och Dalya Al-Zahrooni är räknestugan räddningen.

– Vi har fått hjälp inför ett matteprov vi ska ha och vi har inga fler mattelektioner innan provet, så det här var räddningen, hävdar Midea.

I klassrummet finns en handfull volontärer som hjälper eleverna. Karin Eklind är en av dem. I dag är hon pensionär men hon har forskarbakgrund, har jobbat på Astra Zeneca och har dessutom varit lärare i kemi på universitetet.

– Det här är ett fantastiskt initiativ och det känns jätteroligt att få hjälpa till. Matte är basen till nästan allting, säger hon och jobbar nu för att locka fler volontärer genom bland annat Rotary, som hon tillhör.

Till att börja med har räknestugan öppet på onsdagar mellan klockan 17 och 19.

– Men blir det stort tryck och vi får fler volontärer så öppnar vi kanske fler kvällar, säger Marc Smit.

Räknestugan öppen för alla

Mattecentrum är en ideell förening som gratis hjälper barn och ungdomar att ¬förbättra sina kunskaper i matematik.

Till räknestugorna är alla högstadie- och gymnasie¬elever välkomna för att få hjälp, det är gratis och kräver ingen föranmälan. Du kan få hjälp med matematik upp till matte E, eller matte 5 som det numera heter.

Mattecentrum finns i 22 städer, däribland Södertälje. I en lokal på Täljegymnasiet har räknestugan öppet på onsdagar kl 17–19.