Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin blev lurad av bilförsäljaren

Martin Wikström hittade en Volvo V70 på Blocket, som han köpte. Mätarställningen stod på 6 700 mil. Det var bara ett problem: Egentligen hade bilen gått 31 000 mil.

Det var i februari förra året som Martin Wikström, 33, hittade en Volvo V70 Classic ute till försäljning på Blocket.

Bilen såg fräsch ut, årsmodell 2008 och mätarställningen stod på bara 6 700 mil. Perfekt, tänkte Martin och ringde upp säljaren, som vi kan kalla person X.

De träffades i Södertälje. Martin undersökte bilen – den såg fräsch ut, såväl invändigt som utvändigt. Via internet kollade han upp bilen – den senaste besiktningen visade att mätarställningen stämde med de angivna 6 700 milen.

Det blev affär. Bilens pris var 100 000 kronor.

Säljaren X föreslog att köpet skulle kunna finansieras via en bilhandlare, HK Bil i Geneta, som liksom de flesta andra bilfirmor erbjuder förmedlingsaffärer. Då skulle Martin via bilfirman kunna få ett mer förmånligt billån via en kreditgivare.

Så blev det också. Martin bytte in sin egen Nissan Almera som handpenning: 20 000 kronor och tog ett billån på 80 000 kronor via Wasa Kredit.

Men Martin upptäckte att serviceboken saknades. Han ringde upp X.

– Han sa att han bara glömt att lägga med den och skulle skicka den med posten. Men det gjorde han aldrig. Då började jag kolla upp bilen närmare, säger Martin.

Han googlade och hittade en äldre säljannons där bilens mätarställning var högre än när han själv köpte.

– Då beställde jag ut gamla besiktningsprotokoll via bilprovningen, säger Martin.

Protokollen visade att bilens mätarställning manipulerats. Vid besiktningen 2007 hade bilen gått 1 128 mil. 2011 stod mätarställningen på 23 960 mil.

Därefter sker något. En privatperson köper bilen och säljer den till en bilfirma i Dalarna, som i sin tur säljer den till person X. Han stod som ägare på bilen under tre dagar innan bilen såldes vidare till Martin via HK Bil.

Men bara dagen innan HK Bil övertar bilen från X och förmedlar den vidare till Martin har den besiktigats på Bilprovningen i Örebro. Då står mätarställningen plötsligt på 6 735 mil. Det visar sig senare att X köpte bilen via bilfirman i Dalarna för 67 000 kronor.

Martin kontaktade X samt HK Bil och ville häva köpet. Men person X försökte hålla sig undan.

Då kontaktade Martin en jurist. Eftersom affären gått via bilfirman, så är det HK Bil som är den formella säljaren.

Martins jurist stämde HK Bil. En tvisteförhandling inleddes i Södertälje tingsrätt och nyligen kom domen. Eftersom HK Bil förmedlade affären, så har firman ansvaret och Martin får rätt att häva köpet.

Domstolens beslut innebär att HK Bil måste återbetala 100 000 kronor till Martin och återta bilen. Eftersom bilen måste återlämnas i oförändrat skick, har Martin haft den stående i över ett års tid.

– Lärdomen är att ringa Bilprovningen och beställa ut alla tidigare besiktningsprotokoll. Det tänkte inte jag på, jag slog bara på nätet och kollade den senaste. Men säljaren hade besiktigat bilen efter att han skruvat i mätarställningen, säger Martin Wikström.

Ett vanligt scenario

De sker över hela landet och tillväga­gångssättet är detsamma:

Säljaren annonserar ut bilen privat. Vid kontakt med köparen föreslås att köpet görs via en bilfirma.

Bilfirmorna i sin tur får en mindre slant för förmedlingsaffären, men kollar långt ifrån alltid upp bilarna i detalj, trots att det är firmorna som får stå för kostnaderna om köpet hävs.

Men det krävs att köparen begär att häva köpet kort efter övertagandet av bilen. Annars blir det svårt att återfå hela köpeskillingen.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har gått igenom en liknande affär som den Martin råkade ut för. Domstolen gjorde då samma bedömning, firman avkrävdes köpeskillingen tack vare att köparen knappt hunnit köra bilen alls.