Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkbart svenskt

Allt fler vill handla svenskt när det gäller maten. I dag kan det vara ganska svårt att se ursprungslandet på förpackningarna. Men från och med i onsdags ska det börja bli ändring.

Handeln, livsmedelsföretagen och LRF har kommit överens om en ny märkning: Från Sverige, ett blågult märke som successivt ska börja införas.

Och märket ska kunna sitta på alla typer av livsmedel. Grönsaker, mejerivaror, kött, charkuterivaror och så kallade sammansatta varor – i första hand färdigrätter.

Nu är det inte bara i Sverige som frågan om ursprungsmärkning varit uppe. Sedan den så kallade hästköttskandalen 2013 då det upptäcktes falskmärkt kött i välkända varumärkens färdigrätter har pressen ökat på olika aktörer – inte minst EU.

Nyligen klubbade Frankrikes nationalförsamling en lag som kräver ursprungsmärkning av kött i färdigmat. I juli träder den nya lagen i kraft och ska i första skedet gälla till och med 2018. Och det intressanta är att EU-kommissionen har gått med på detta.

Normalt accepterar inte EU av konkurrensskäl att enskilda medlemsländer har strängare obligatoriska märkningsregler än andra. Brasklappen från EU är att innan märkningen förlängs ska den utvärderas.

I Sverige har man alltså valt en annan väg. Till tidningen Land lantbruk säger LRF-ordföranden Helena Jonsson att hon hellre tror på frivillig märkning än lagstiftning. ”Att vi har tagit det här initiativet med två jätteviktiga parter i livsmedelskedjan innebär att alltfler konsumenter kommer att se vad som är svenskt.

Då blir det också lättare att ta ut ett mervärde än om det vore lagstiftning”, säger hon. Lagstiftning skulle troligen enligt henne medföra dyrare kontroller och att pengar försvinner i administration i stället för att gå till producenterna.

Nu är det inte någon självklarhet med svensk mat. När radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radio granskade kommunerna och landstingen om de tre miljoner måltider de serverar varje dag visade det sig att är det bara är två av tio som har en målsättning för hur mycket av maten de serverar som ska vara svensk. De har anammat regeringens mål om mer ekologisk mat, men utan att ha mål om ursprung. Och konstaterades i programmet, att politikerna i många kommuner har bestämt att det är hur ett livsmedel produceras som är det viktigaste, inte var.

Självklart har de politiskt ansvariga i kommuner och landsting ansvar för vad som serveras i skolmatsalar, på sjukhus och äldreboenden. Problemet för skolelever, patienter eller andra ”offentliga” matätare är att de inte kan ”rösta med fötterna”, det vill säga välja något annat. Som konsumenter kommer vi nu att få en bättre möjlighet med den nya ”Från Sverige”-märkningen. Vill man köpa svenskt är det bara att hålla ögonen öppna efter den nya blågula loggan.