Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marina planer förstör naturen i Bränningeviken

Kommunen har beslutat att gå vidare med förslaget om en marina i Bränningeviken. Bakgrunden är att Albinhallen, som i dag ligger i Södra vid kanalens utlopp, har begärt att få flytta dit.

Viken gränsar i norr till Pershagen och i söder till naturreservatet Öbacken-Bränningen. En bit upp på land ligger åkrar och Bränninge koloniområde. Viken ska förses med en större brygganläggning och på land ska det bli byggnader om kanske 10000 kvadratmeter för båthallar, restaurang och hotell. Markområdet är totalt 20 000–25 000 kvadratmeter och hela planområdet 80 000 kvadratmeter (motsvarande cirka 80 villatomter).

Exploateringen av Bränningeviken innebär en stor naturförstörelse. Orörda stränder som kommer att bebyggas. Den vik som i dag bara har två små bryggor kommer att i sin helhet blockeras av flytbryggor. Att naturreservatet, ”vägg i vägg” med anläggningen på såväl land som vatten, kommer att förlora en stor del av sin karaktär är givet.

Vi ställer oss i synnerhet frågande till hur de partier som säger sig värna om strandskyddet kunde gå med på att ens utreda denna lokalisering. Kommunen påstår att det inte finns någon annan plats i kommunen för en marina. Men det är helt enkelt inte sant. Naturskyddsföreningen har i sitt remissvar om Hallområdet, dit Wasa Yachts avses flytta, föreslagit en samlokalisering av Albinhallen med Wasa Yachts under järnvägsbron vid Hall.

Där kan varken strand eller mark betraktas som särskilt skyddsvärd. Det är också ett för småbåtsverksamhet synnerligen lämpligt ställe eftersom “alla” båtar från Södertälje och Mälaren passerar där. Restaurang och hotell bör utgå. Sådant kan ligga på andra ställen. Eller varför inte låta Albinhallen bygga nytt där de nu finns?

remissansvarig, Naturskyddsföreningen i Södertälje-Nykvarn

Lars Klasén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel