Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marenplan riskerar rasa  – festivalens scen flyttas

Förändringar i marken vid Marenplan har nyligen upptäckts. En sättning i marken åtgärdades omedelbart förra veckan, och nu bedömer kommunen att det finns risk för fler sättningar.

I samband med planeringen av årets Kringelfestival har indikationer på förändringar i marken vid Marenplan upptäckts.

En sättning i marken åtgärdades omedelbart förra veckan, och nu bedömer kommunen att det finns risk för fler sättningar, skriver kommun på sin sajt.

Som en direkt försiktighetsåtgärd stängs delar av Marenplan av tills man tagit reda på hur marken under egentligen ser ut.

Det har varit ett omtumlande dygn för Lena Schulte, projektledare för Kringelfestivalen. På onsdagen läste hon på LT.se om att brokaoset glädjande nog kan vara över lagom till Kringelfestivalen. Sent på onsdagskvällen kom ett förshandsbesked från kommunen om att Marenplan är i så dåligt skick så att Kringelfestivalens stora scen måste flyttas.

– Jag ska vara helt ärlig, jag blev först jätteledsen och jättearg för det här innebär så mycket arbete. Men när det gått över så känner jag att det är helt korrekt beslut av kommunen. Säkerheten är a och o, den kan vi inte tumma en millimeter på, säger Schulte till LT.

Nu ska kommunen undersöka marken närmare genom bland annat kontrollschakt och geoscanning. Dessutom kommer Telge Nät att filma under mark för att kontrollera statusen på de ledningar som ligger under Marenplans yta.

– Vi har hela tiden haft en plan B i bakhuvudet. Redan 2014 fick vi indikationer på detta och under sommarkonserterna har vi haft ett säkerhetsavstånd på 7 meter till kajkanten, säger Lena Schulte. 

Stora scenen flyttas nu till Sorbonparkeringen, där den kommer vara vänd mot Flickskolan. 

– Det blir jättebra, en amfiteaterkänsla där publiken kan sitta i flickskolebacken, säger Schulte. 

Tivolit för barn kommer att flyttas till en del av parkeringen vid pendeltågsstationen, mellan spårområdet och Campusgatan.

– Det ger ett bra flöde från stationen via Stadsparken och Järnagatan, till stora torget och Sorbonparkeringen, säger Schulte.

Hur blir det med Slussgatan?

– Nu när det skett en förändring gällande bron så är önskedrömmen att vi kan stänga av Slussgatan, men tills vidare jobbar vi med andra lösningar och tittar bland annat på om vi kan stoppa trafiken tillfälligt när konserterna är slut, säger Schulte.