Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marendrömmen – rena mardrömmen

Det är ingen idé att ställa till en scen för att Kringelfestivalen får flytta sina konserter. Problemet vid Marenplan är större än så.

Det är enkelt att förstå den frustration som Kringelfestivalens arrangörer kände när de fick beskedet att Marenplan är direkt olämplig som spelplats för festivalens artister.

Valet mellan att bygga en amfiteater på Sorbons parkering eller vad som riskerar att bli en amfibieteater vid Maren var inte svårt. De mätningar som gjorts visar att marken där scenen var tänkt att stå är underminerad och att fyllnadsmassor rasat ut i Marens vatten.

Flytten av konsertscenen är en krusning på vattenytan jämfört med den ocean av problem som nu kommer. Såväl utomhus och inomhus som för framtida byggplaner.

Det är ingen hemlighet att markförhållandena kring Maren är unikt dåliga.

I höstas, när debatten om Södertälje teateramatörers vara eller inte vara på Sagateatern gick som högst, skrev styrelsen för bostadsrättsföreningen Väduren som äger fastigheten ett inlägg om de stora renoveringsbehov som fanns. Där står, nästan i förbigående, följande mening: ”Marenplan utanför teaterlokalen har sjunkit och därmed även marken under delar av teaterns golv”.

Varje fastighetsägare vet att hus kan sätta sig – ofta gäller det nybyggda hus eller där markarbeten förändrat förhållandena vid befintliga hus. Men att, som i det här fallet, delar av en 100 år gammal fastighet plötsligt befinner sig en bit över marken är desto ovanligare.

De sättningsskadorna ska bostadsrättsföreningen åtgärda. Precis som kommunen nu förbereder för ett omfattande arbete på själva Marenplan – som kommer att ta tid i anspråk.

Minst lika intressant är att tänka framåt. För Marenplan är inte bara en central plats i Södertälje – den har en central plats i planerna för framtidens stadskärna.

Marken som består av gammal sjöbotten är i det närmaste oändligt djup. Man har på prov genomfört pålningsarbeten, och funnit att det knappt funnits något stopp i leran. Det i sin tur har inneburit att många av de storslagna – och de har verkligen varit många genom åren – planer på höga hus vid Maren har skrinlagts. Lera är känt för att vara ett dåligt underlag för kolossala belastningar.

2014 var det NCC, som återlämnade byggrätten på tomten där McDonald’s ligger, med hänvisning till att grundförhållandena är svåra.

Bolagets geotekniska undersökningar visade att garaget under McDonald’s inte står på fast mark.

Trots det lever planerna hos politikerna alltjämt på att bygga nytt på den tomt där McDonald’s ligger i dag. Man drömmer om att uppföra en byggnad ”med hög arkitektonisk kvalitet” där offentlig verksamhet finns i två plan och där bostäder byggs ovanpå. Många vill ge kulturen en mötesplats i byggnaden.

Inget fel i detta.

Men ibland måste man också inse att dröm och verklighet inte alltid går ihop.

Det vore på sin plats att fundera ett varv till på dessa byggplaner. Det finns få platser som är sämre än Marenplan att bygga nya fastigheter på.