Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maren är räddad – här är planerna för stadskärnan

Sista ordet är knappast yttrat om hur Södertälje stadskärna bör se ut.
Men i stadsbyggnadsnämnden är det slutdiskuterat. På tisdagen togs det nya – reviderade – förslaget.

Efter flera års diskussioner, med nedröstade och misslyckade förslag, har nu stadsbyggnadsnämnden verkligen lyssnat och tänkt till och kommit fram till hur stadskärnan ska göras om.

Det nya förslaget, som det trots allt är och som ska debatteras och beslutas i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan sommaren, innehåller en hel del intressanta ändringar.

De höga husen som skulle byggas nedanför Bangatan i samband med parkstråket mot Stadsparken finns inte med, bland annat.

Många har protesterat mot att det ska byggas bostader längs Grödingevägen, i utkanten av Kusens backe. I det nya förslaget står det att de ska följa naturen och övrig bebyggelse, vilket är lite av en kompromiss.

Annat som ändrats i det nya förslaget är att Slussgatan inte alls ska gå mellan Hebbevillan och kanalen, utan där den går i dag, i alla fall i trakten av Hebbevillan. De planerade höga punkthusen i kanalslänten försvinner och bara parkeringsytorna vid ABF-huset, och alltså inte den lilla Saturnusparken, bebyggs. Vänortsparken kommer inte att beröras.

– Det kommer att gå ett grönt stråk från Torekällberget, Badparken, Stadsparken över Slussholmen som blir en park och till Kusens backe, förklarade Staffan Norberg (V) nöjt.

– Marens vattenspegel är fullständigt intakt. Det enda vi ändrar där är att vi permanentar Marenbron, men gör den vackrare och lite högre så att det går att komma in med mindre båtar i Maren.

Föreningen Rädda Maren behövs inte längre. För Maren är räddad.

– Det känns skönt att de lyssnade, säger Bengt Sjögren, kassör i den vilande föreningen.

Vad tycker du om nya förslaget? Skriv en kommentar.

Jalmar Carlson [email protected]