Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Sörensen nobbade anbud från NHL

Efter succésäsongen förra året kunde Marcus Sörensen ha blivit ännu en svensk i NHL. Men han tackade nej till det många drömmer om.

NHL-klubbar kom med anbud för att locka över Marcus Sörensen. Men efter succén förra säsongen, där 23-åringen från Södertälje bland annat debuterade i Tre Kronor och utsågs till årets rookie – den bästa debutanten – i SHL, valde Sörensen att ta det lugnt och inte ta första chansen som dök upp. I stället blev han kvar i Djurgården.

– Det stämmer att det fanns anbud från NHL. Men nej, jag kände att jag hade gjort en bra säsong, men ville ha en till. Att det fanns saker att utveckla, säger Marcus Sörensen till LT.

Nyligen slogs ett rekord i antal svenskar i NHL, då 80-gränsen passerades. Och visst drömmer Sörensen också om att spela i NHL.

– Ja, men jag vill komma fullt förberedd och inte ta det första bästa tillfället. Jag vill inte bara var den som åker dit, jag vill stanna där också, säger han.

Om NHL-klubbarna följer honom noggrant även den här säsongen är han inte säker på. Men det har varit en säsong med både och högt och lågt. Inte helt som han hade förväntat sig.

– Både ja och nej. Jag har utvecklat mycket av spelet, men visst hade jag velat göra mer mål. Det är inget snack om det, säger han.

Är det viktigt för dig att göra mycket poäng?

– Ja och nej. Jag försöker utvecklas bara. I början (av karriären) var det nog något jag tänkte mer på. Jag har lärt mig att släppa fokus på det, då vet jag att det kommer.

Men han säger att han blivit en tryggare spelare

Sörensen har hittills gjort sju mål och tolv assister på 29 matcher, och även tvingats stå över matcher på grund av sjukdom och mindre skador. Bland annat tvingades han tacka nej till Tre Kronor i slutet av året.

– Det var verkligen surt. Det var något jag verkligen sett fram emot, men jag

blev sjuk, säger Marcus.

Poängmässigt är han inte i topp i ligan, ändå har kan tagits ut i landslaget vid båda tillfällena Tre Kronor spelat den här säsongen.

– Det betyder otroligt mycket. Jag känner att jag får utveckling och det är skitskoj att spela matcherna. Jag lär mig så mycket, hela tiden.

Vad tror du att förbundskaptenen ser hos dig?

– Jag tror han gillar min spelstil, jag tror han gillar att jag är med där det händer, när det hettar till i matcherna, säger Marcus Sörensen, som hoppas bli uttagen till Tre Kronors två landskamper mot Finland i februari.

Han har kontrakt med Djurgården i två säsonger till, och säger att han inte tänker så långt fram. Målet är först och främst att gå långt i SM-slutspelet med Djurgården. Laget ligger åtta i tabellen och försöker nå topp sex, men kommer som sämst att nå åttondelsfinalerna.

– Vad som helst kan hända i ett slutspel och jag tycker att vi har alla karaktärer som behövs för att gå långt, säger Marcus Sörensen.

Har gjort tolv landskamper

Namn: Marcus Sörensen.

Född: 7 april 1992 i Södertälje.

Familj: Sambo och en 4-årig son.

Bor: I närheten av Gullmarsplan i Stockholm.

Karriär: Började spela hockey i IK Tälje, fortsatte i SSK:s ungdomsverksamhet. Gick till Djurgårdens J20-lag och fick debutera i elitserien 2010–11. Efter en inte lika lyckad tid i Skellefteå återvände han till Djurgården, där han var med och spelade upp laget till elitserien 2014. Utsedd till årets nykomling i SHL förra säsongen och fick debutera i Tre Kronor. Har gjort totalt tolv A-landskamper och sju poäng. Har den här säsongen hittills gjort 19 poäng på 29 matcher för Djurgården, som är åtta i SHL.