Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Backholm Bohlin: En smällkall vinter med akut elbrist kanske får politikerna att vakna

Att Anders Ygeman (S) ånyo dök upp likt gubben i lådan när Stefan Löfven presenterade sina ministrar kom inte som någon stor överraskning. Det som överraskade var i stället hans portfölj. Ygeman blir ansvarig för digitaliseringsfrågorna och energipolitiken.

Det senare är ett område som behöver lite extra kärlek de kommande åren. Redan nu varnar branschorganisationen Energiföretagen för att elen kan behöva stängas av till både hushåll och industrin under kalla vinterdagar.

Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen, säger till Svenska Dagbladet: ”I en del regioner är det redan så fullt i elnäten att överföringsförmågan inte räcker till. Det gäller till exempel i Stockholm, Uppsala och Skåne. Där får man ibland säga nej till nya industrier och skjuta på utbyggnaden av tågtrafiken för att elnäten inte klarar mer.”

Läs även Tomas Karlsson: Effektbristen – allvarlig effekt av elektrifieringen

Det Winnhed varnar för handlar alltså inte om att vi producerar för lite el, utan att den grundläggande infrastrukturen för elöverföring måste byggas ut.

Bra elöverföring gör det till yttermera visso möjligt att exportera ren svensk elkraft. När Sverige exporterar till Finland och Finland i sin tur till Estland kan Europas sämsta kraftproduktion för klimatet stå stilla.

I norra Sverige (det som kallas elprisområde 1 och 2) finns oftast ett överskott av el, medan landets södra och mellersta delar (elprisområde 3 och 4) är mer utsatt. Sverige söder om Dalälven, grovt räknat, är i högre grad beroende av den el som produceras i landets kärnkraftverk och blir därför mer lidande när reaktorer stängs. Utbyggnaden av vindkraften sker också främst i norr, där det som sagt redan finns ett elöverskott.

Kanske är en smällkall vinter där situationen ställs på sin spets precis vad som behövs för att få landets politiker att vakna?

Redan i dag skiljer sig elpriset mellan de olika elprisområdena, men om inget görs så kommer både privatkonsumenter och näringslivet att få vänja sig vid betydligt större skillnader i elpris mellan landsändarna. Och i extremfall kanske det inte finns tillräckligt med el till alla.

Det tar ofta mellan 10 och 15 år att få nya nät på plats, så det brådskar. Winnhed på Energiföretagen menar dock att det går att snabba upp processen om regeringen ”förenklar tillståndsprocessen och ser till att myndigheterna får mer resurser så de kan hantera tillstånd snabbare.”

Kanske är en smällkall vinter där situationen ställs på sin spets precis vad som behövs för att få landets politiker att vakna?

Behovet av att bygga ut kapaciteten så att mer el kan överföras från norra Sverige till de södra delarna är akut om vi inte vill hamna i den situation som beskrivs ovan.