Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manuela riskerar att bli utan assistans i jul

Manuela Shahoo har rätt till assistens dygnet runt. Då kom beskedet att hon inte skulle få hjälp över jul.– Jag förstår inte hur kommunen tänker, säger hennes syster Turkan Akan.

Manuela Shahoo föddes med utvecklingsstörning och rörelsehinder. Hela livet har hon haft hjälp att klara av vardagen, de sista fyra åren via Södertälje kommun.

– Tidigare år har det inte varit några problem, men i måndags fick jag höra att min syster inte ska få assistans över jul och nyår, säger Turkan Akan.

Den saknade assistansen gäller den tid Manuela vanligtvis är på daglig verksamhet – men den är stängd på röda dagar och då ska man ansöka om utökad assistans.

– Om min syster är sjuk när det är daglig verksamhet räcker det att vi ringer så skickar kommunen en assistent, men nu fick jag höra att det inte finns vikarier och att min syster blir utan hjälp, säger Turkan Akan.

Hon är orolig för sin syster som inte klarar att vara själv, bland annat ramlar hon och kan inte komma upp igen.

– Jag ska resa bort och vår pappa är 85 år så vi kan inte ta hand om henne inom familjen. Om jag överklagar beslutet kommer de inte hinna ordna hjälp före jul

i alla fall, jag vet inte vad jag ska göra, säger Turkan Akan.

Till saken hör att när Manuela var på sjukhuset nyligen följde assistenten med – men efteråt meddelade kommunen att man inte godkände de timmarna och krävde läkarintyg. Turkan Akan har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Det har hon gjort förut.

– För ungefär två år sedan ville kommunen begränsa timmarna radikalt. Vi överklagade och vann, det står på pappret att hon har rätt till assistans dygnet runt. Då antar man ju att det gäller även röda dagar.

Eva Pedersen-Wallin är kommunens resultatområdeschef för personer med funktionshinder.

– Jag kan inte ge några generella svar om vad som gäller för assistans över jul och nyår utan vi försöker alltid göra individuella lösningar och vi brukar lyckas. Har man behov av insatser ska man få det antingen av personlig assistans eller daglig verksamhet, säger hon och fortsätter:

– I vissa fall kan man erbjudas annan daglig verksamhet än den man brukar ha, men så verkar det inte vara i det här fallet. Men jag ska se till att någon kontaktar de berörda för att lösa problemet till det bästa.

Turkan Akan hade jagat handläggaren utan att få tag på henne i två dagar när hon ringde LT. Strax efter att LT ringt kommunen hörde handläggaren av sig.

– Då undrade hon vilka dagar det gällde, det har jag lämnat in för länge sedan. Hon sa också att vi skulle försöka få in alla villkor i ett nytt beslut i januari. Men jag är glad om vi kan lösa det här nu, säger hon.