Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människors desperata längtan efter bostad i Södertälje utnyttjas av kriminella

Vi agerar för att bekämpa den omfattande handeln med svarta hyreskontrakt i Södertälje. Det måste få ett stopp.

Telge bostäder har intensifierat sitt arbete för att hitta de som olovligt hyr ut eller säljer svarta hyreskontrakt och kunde under 2017 skilja 100 hyresgäster från sitt hyreskontrakt. Det räcker inte. För att få ännu bättre verktyg behöver lagstiftningen skärpas.

Handel med kontrakt och olovlig andrahandsuthyrning används i dag som ett sätt att tjäna pengar. Det är en marknad som lockar och göder den organiserade brottsligheten. Alla sätt att hyra ut bostäder används och skapar stor oreda i flera av Sveriges kommuner, inte minst i Södertälje.

Hyreskontrakt säljs på en svart marknad, ockerpriser tas ut i hyror och bostadsrätter hyrs ut. Vi ser också en ökning av den skrupellösa handel som uppkommit i och med hyreslagens rätt för hyresgästerna att hysa inneboende.

Läs även: ”Han hyr ut TB:s lägenheter svart”

Trångboddhet, skuldsättningar och en synnerligen otrygg boendesituation väntar alltför många som lockas in i detta. De ekonomiska incitamenten för brottslig kreativitet är mycket starka samtidigt som hyresvärdarnas möjligheter att agera är begränsade. Ett mål i hyresnämnden kan ta upp till ett och ett halvt år innan en som fuskat kan bli fråntagen sitt kontrakt.

Vi välkomnar därför de förslag som har presenterats i den statliga utredningen Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning. Samtidigt kan vi konstatera att de föreslagna åtgärderna inte är tillräckliga. Även om de förslag som lagts fram är bra, inbegriper det ett svårt bevisläge för hyresvärdarna, vilket kan komma att göra lagförslagen uddlösa.

Vi anser att åtgärder även måste vidtas för att göra det möjligt för hyresvärdar att bevisa och komma åt svarthandeln och den otillåtna uthyrningen av hyresrätter.

Utredningen fokuserar främst på oskäliga hyror och otillåtna ersättningar, men vi anser att åtgärder även måste vidtas för att göra det möjligt för hyresvärdar att bevisa och komma åt svarthandeln och den otillåtna uthyrningen av hyresrätter. Vi behöver ordning och reda i folkbokföringen så att vi vet var människor verkligen bor och vilket behov av bostäder som finns.

Vi sitter inte stilla i väntan på skärpt lagstiftning. Tvärtom agerar Telge bostäder och Södertälje kommun för att intensifiera arbetet med att hitta de som olovligt hyr ut eller säljer svarta hyreskontrakt. Det handlar om att skärpa de egna rutinerna och kraven, agera på tips, bevaka marknaden samt öka samarbetet mellan allmännyttan, kommunen och de privata hyresvärdarna.

Olovlig andrahandsuthyrning leder såväl till otrygga boendeförhållanden och trångboddhet som en oordnad bostadsmarknad där vi ibland inte vet var människor verkligen bor. Vi börjar se samma bekymmer när det gäller bostadsrätter.

Dessutom göder det den organiserade brottsligheten. Detta måste få ett slut. Det måste bli straffbart att exploatera människors utsatthet på det sätt som skrupelfria personer gör i dag.

Ingela Nylund Watz (S)

ordförande Telge bostäder, riksdagsledamot

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel